Planul de Nastere Active Center

Draga Gravida,

Pentru a beneficia de o ingrijire centrata pe nevoile tale personale, iti oferim un model de Plan Nastere, care te va ajuta sa iti exprimi optiunile si preferinte legate de travaliu, nastere si ingrijirile acordate tie si nou nascutului tau imediat dupa nastere.

Acest plan de nastere este un ghid si pentru personalul medical al mayernitatii unde vei decide sa nasti, pentru a afla si a-ti respecta optiunile din momentul internarii pana la plecarea din maternitate.

Iti recomandam completarea lui in perioada de sarcina 28-36 saptamani, in intervalul imediat urmator urmand sa-l discuti si cu personalul medical care va fi implicat la nasterea ta.

Acest plan de nastere va putea fi folosit daca vei avea o nastere normala. In cazul aparitiei unor complicatii, el va fi adaptat /modificat /reziliat in functie de situatie.

Nume gravida

…………………………………………………………………………………………

Nume partener

……………………………………………………………………………………........

Adresa

…………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………..

Nume medic…………………………………/moasa………………………………..

Data probabila a nasterii ………………………………………

Insotitor / Suport la nastere ………………………………………………………..

I. CONDITIILE DIN MATERNITATE

Cunoasterea conditiilor cat si a aparaturii din maternitate se poate face la “VIZITA IN MATERNITATE” oferita in cadrul Cursului de

Pregatire pentru Gravide / Cupluri. Aceasta vizita o faci cu un reprezentant al maternitatii care iti va oferi raspunsuri la toate

intrebarile.

II. INSOTITOR LA NASTERE

Maternitatea  accepta sa ai insotitor la nastere:  da ο    nu ο

Este permis un singur insotior la nastere:

sotul ο      o prietena ο mama ο     altcineva ο

III. TRAVALIU

Optiune pentru locul de travaliu:  rezerva ο     sala de nasteri ο

Posibilitatea de mobilizare si plimbare nestingherita in timpul travaliului:  da ο    nu ο

Calmarea durerii ?????? ????????? prin folosirea unor metode naturale:  cada apa ο     masaj ο     metode de relaxare ο minge travaliu ο  pozitii ο     respiratie ο

Calmarea durerii prin folosirea de analgezice: da ο    nu ο

Calmarea durerii prin folosirea anesteziei peridurale: da ο    nu ο

Montorizarea copilului cu cardiotocograf: intermitenta ο permanenta ο     doar la nevoie ο

Acceptarea unui terapeut online casino alternativ:   acupunctura ο      aromaterapie ο       psihoterapeut ο

IV. DECLANSAREA NASTERII

Declansarea artificiala a travaliului : da ο    nu ο

Accelerarea travaliului prin folosirea medicamentelor: da ο    nu ο

Ruperea artificiala a membranelor: da ο    nu ο

V. RESURSE SPECIALE OFERITE DE MATERNITATE

Cada pentru travaliu /nastere in apa: da ο    nu ο

Kit nastere activa:  minge ο     scaunel travaliu ο     franghie ο

Meloterapie: da ο    nu ο

Ambient adaptabil: lumina / intimitate: da ο    nu ο

VI. NASTERE

Optiune pentru:  epiziotomie ο        rupere naturala a perineului ο

Punerea copilului direct pe piept imediat dupa nasterea lui: da ο    nu ο

Expulzia placentei in functie de situatie:  spontana ο       naturala ο      artificiala ο

VII. OPTIUNI DUPA NASTERE

Alaptarea imediat dupa nastere: da ο    nu ο

Durata de spitalizare: nastere normala ο         zile spitalizare operatie cezariana ο           zile spitalizare ο

Rooming in total / partial: da ο    nu ο

NB. In maternitatea durata minima de spitalizare dupa o nastere normala este de 72 ore

VIII. OPERATIA CEZARIANA

Insotitorul poate sa asiste la operatie: da ο    nu ο

Anestezia:   generala ο      peridurala ο

IX. NOU NASCUTUL

Administrare de vitamina K injectabila: da ο    nu ο

Vaccinarea nou-nascutului: da ο    nu ο

Alimentatia nou nascutului:  exclusiv la san ο     mixta ο       artificiala ο

Folosirea suzetei: da ο    nu ο

Circumcizierea nou nascutului: da ο    nu ο

NB. Nou nascutul este tinut imediat dupa nastere timp de 2 ore in salonul de nou-nascuti ptr continuare evaluare si profilaxie.

X. OBSERVATII SPECIALE

Cerinte speciale in functie de religie / alte obiceiuri ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

XI. LEGISLATIE

* Legea nr. 46/2003 - Legea Drepturilor Pacientului

* Legea nr. 272/2004 - privind Protectia si Promovarea Drepturilor Copilului

* Rezoluţia A2-25/86 - din 13 mai 1986 a Parlamentului European privind Carta Europeană a Copiilor Spitalizaţi.

* Conventia Drepturilor Copilului - 20 noiembrie Adunarea Generala a Natiunilor Unite

Declar ca am citit acest document si l-am completat cu optiunile considerate potrivite

 

Respectarea Planului de Nastere poate fi reconsiderata pe parcurul in timpul travaliului, la nastere, dupa nastere in

cazul in care apar complicatii medicale grave, care ar putea pune in pericol viata mamei si/sau a nou-nascutului.

Luarea altor masuri in cazul in care in cursul nasterii apar complicatii medicale care pot pune viata mamei si/sau a

fatului/nou-nascutului, se va face decat cu acordul d-voastra dupa ce vi s-a explicat necesitatea, cu exceptia cazului

in care se impune luarea masurilor medicale necesare in regim de urgenta:


Semnatura gravida:                                                                                            Semnatura medic:

 

 

 

 

Add commentActive Family Center este operator de date cu caracter personal având numărul de înregistrare 37003 din 2015.

Naste Natural cu Moasa ta de suflet Vania Limban

Sarcina si pericolele expunerii la substantele toxice

Pe toata perioada sarcinii e bine sa eviti expunerea la anumite substante sau microorganisme extrem de toxice, care se pot gasi in mediul in care iti desfasori activitatea sau in care traiesti.

 

Care sunt acestea?

·       Plumbul. Se gaseste in diverse vopseluri sau in bateriile uzate pe care in loc sa le reciclam le uitam pe undeva prin casa. Deci o mica inventariere a lor este de bun augur. De asemenea, este bine sa nu te expui riscului de a te contamina cu plumb stand in preajma suprafetelor proaspat vopsite.

·     Mercurul este un metal greu, incriminat pentru o serie intreaga de disfunctii atunci cand cantitatea lui in corpul mamei depaseste un anumit prag. Se gaseste in pestii pradatori, macrou, fructe de mare, in neoane si in termometre. Deci mare atentie la manuirea termometrelor, a neoanelor, dar si la pestii pe care ii consumi. Poti manca fara grija pesti precum: somon, hering, sardine, ansoa, pastrav.

·       Fluorul din pasta de dinti este destul de toxic, mai ales pentru ca se asimileaza rapid, pentru ca intra in contact cu mucoasele din gura. Stim ca in organism se asimileaza aproximativ 60 % din ceea ce punem pe piele. Asadar, ar fi bine ca macar pe perioada sarcinii sa eviti pastele de dinticare contin fluor si sa optezi pentru cele cu ingrediente naturale.

·         Toluenul din oja si acetona sunt incriminate ca ar afecta sistemul cardiovascular, dar si pe cel nervos central. Asadar, poti sa ai unghii ingrijite, dar fara sa le dai cu oja pe tot parcursul sarcinii - aceasta este solutia ideala pentrua evita sa intri in contact cu substantele nocive de care vorbeam.

·        Arsenicul care se gaseste in diverse pesticide cu care sunt stropite culturile de fructe si legume este extrem de periculos. Ca sa-l eviti e bine sa incerci sa consumi alimente autohtone, de sezon, din zona georgraficain care locuiesti. Daca poftesti la capsuni in toiul iernii trebuie sa fii constienta ca acestea contin tot felul de chimicale, caci productia lor nu este fireasca in aceast sezon.Poti sa inlocuiesti fructele proaspete, dar chimizate, cu cele congelate, care au fost recoltate in sezon si in mod sigur au mai putine chimicale.

·         Bisfenolul A este o substanta care se gaseste in pet-uri si alte recipiente de plastic, dar si in conserve. Este extrem de periculos, deoarece strica balanta hormonala, fiind confundat de organism cu un hormon. Atentie si la biberoanele folosite dupa nastere pecare ar trebui sa fie specificat ca nu contin acest chimical.

·        Ftalatii din produsele de ingrijire influenteaza negativ dezvoltarea organelor bebelusului. Asadar, pe tot parcursul sarcinii, dar si dupa, e bine sa folosesti produse de ingrijire si de igiena cat mai naturale, care nu contin parabeni, ftalati, SLS sau alte chimicale. Cand spunem produse de ingrijire si igiena ne referim la toate produsele, incepand cu  detergentul si balsamul de rufe si  terminand cu samponul, crema de corp, crema de fata, spuma  de par, parfumul, fondul de ten.

 

Alte sfaturi de care e bine sa tii cont:

·         -Evita carnea cruda sau care nu este suficient gatita si preparatele de tip sushi,deoarece pot cauza o toxiinfectie alimentara. O infectie cu Salmonella poate afecta chiar fatul, la fel si infectia cu Listeria sau E-coli.

·         -Evita ouale crude tot din cauza riscului de infectare cu Salmonella. Cand spunem oua crude ne referim desigur si la preparatele care le contin preparate de tipul maionezei.

·         -Fructele si legumele trebuie bine spalate pentru a evita infectarea cu toxoplasma,un patogen care poate provoca chiar si avort spontan. Chiar si portocalele si fructele cu coaja tare trebuie spalate pentru ca exista riscul ca la magazin acestea sa fi stat langa alte fructe contaminate si, manevrandu-le pentru a le decoji, te poti contamina.

·         -Cofeina in exces, alcoolul si fumatul trebuie evitate in timpul sarcinii pentru ca pot avea un efect nociv asupra fatului.

·         -Branzeturile provenite din lapte nepasteurizat sau cele moi ori cu mucegai, de tipul Brie, Camambert, Roquefort sau Gorgonzola nu sunt recomandate in sarcina.

·         -Medicamentele de orice fel, fara recomandarea medicului, pot avea efecte extrem de nocive asupra fatului.

·         -Sauna sau baile fierbinti sunt contraindicate in timpul sarcinii, la fel si masajele cu uleiuri de aromaterapie. Temperaturile ridicate din timpul saunei pot provoca dezechilibre de dezvoltare a functiilor cerebrale ale fatului si predispun catre avort.

Alina Dumitru

Consilier de nutritie si stil de viata sanatos

www.academia-de-sanatate.ro

Colaborator Active Family Center

Pentru programari de consultanta in nutritie, sunati la numarul 021.310.76.90- Receptie Active Family Center

 

 

Banner
Banner