Vania Limban
Întreabă moașa
mai 2, 2019

PLAN DE NAȘTERE ANDALUZIA

Acest Plan poate fi urmat de către femeile care, în timpul sarcinii, doresc să-şi exprime preferinţele referitoare la serviciul de care doresc să beneficieze pe timpul travaliului, la naşterea copilului şi pe durata spitalizării. Personalul sanitar care o asistă o va informa şi consilia de câte ori va fi nevoie, atât înainte, cât şi după citirea şi elaborarea acestuia. Acesta poate fi revocat sau modificat parţial sau total în orice moment. Dacă lăuza doreşte să folosească alt model sau alt format, poate să o facă şi să îl înainteze în locul celui prezent.

INTRODUCERE

Un plan de travaliu şi naştere este un document scris pe care femeia însărcinată îl are la dispoziţie pentru a-şi exprima dorinţele şi aşteptările legale de desfăşurarea evenimentelor respective. Acesta serveşte drept ghid echipei de profesionişti care o asistă pe durata spitalizării ei. Chiar dacă poate fi elaborat în orice moment al sarcinii, se recomandă să fie completat când sarcina are între 28 şi 32 de săptămâni. Scopul său, chiar dacă denumirea lasă să se înţeleagă astfel, nu este chiar de a planifica desfăşurarea sarcinii sau a naşterii, în care sunt implicate multe variabile necesare, ci de a oferi oportunitatea de a-şi exprima preferinţele pentru acele aspecte pentru care există alternative la fel de eficiente şi sigure. În orice caz, simplul fapt de a citi acest document vă va ajuta pe Dvs. şi pe partener să înţelegeţi mai bine tot ce se va întâmplă şi vă va permite să participaţi activ la întregul proces.
Informaţiile despre toate aspectele implicate vor fi furnizate de persoanele responsabile cu asistenţa Dvs. pe timpul sarcinii şi vă vor clarifica eventualele nelămuriri. Nu ezitaţi să le contactaţi pentru a afla implicaţiile pe care le are orice decizie pe care doriţi să o luaţi, pentru a vă putea orienta corect. Dacă este posibil, vizitaţi spitalul unde doriţi ca naşterea să aibă loc.
Realizarea unui plan de acest fel vă va permite să vă îmbunătăţiţi comunicarea cu personalul sanitar, evitând astfel exprimarea dorinţelor Dvs. în momente în care aţi prefera să vă concentraţi asupra trăirii experienţei de a deveni mamă.
Trebuie să aveţi în vedere faptul că planul este elaborat pentru a fi aplicat în cursul desfăşurării unei naşteri normale şi trebuie să se potrivească tuturor femeilor, în funcţie de situaţia fiecăreia. În cazul în care apare vreo complicaţie, prevăzută sau neprevăzută, acesta poate fi schimbat pentru a se adapta modului de abordare clinică în fiecare situaţie în parte. Femeia va fi informată de schimbări şi se va solicita consimţământul acesteia.
Acest document conţine un model de plan, prin care încercăm să vă facilităm elaborarea propriului plan de naştere. Desigur, aveţi dreptul să redactaţi unul personal, în acord cu convingerile şi preferinţele Dvs., având certitudinea că va fi primit cu aceeaşi atenţie, atât timp cât interesul pentru sănătatea Dvs. si a viitorului bebeluş este garantat. În continuare vă oferim informaţii de bază despre diferite momente, situaţii şi proceduri care pot să apară pe parcursul sarcinii, naşterii şi spitalizării. În cazul în care există opţiuni la fel de eficiente şi sigure, puteţi să vă exprimaţi preferinţele.
Toate persoanele care se vor ocupa de Dvs. şi de bebeluş doresc ca procesul să se desfăşoare în acord cu aşteptările şi dorinţele Dvs. Pentru aceasta îşi vor da toată silinţa şi profesionalismul.

ÎNSOŢIREA
Legislaţia andaluză prevede dreptul de a fi însoţită de o persoană de încredere în perioada de dinainte, din timpul şi de după naştere, exceptând cazurile justificate.

Aş dori să fiu mereu însoţită de:

………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. SPAŢIUL FIZIC ŞI CONFORTUL
  Informaţie:
  Ofertele privind tipul de sală de naştere, echipamente neconvenţionale, confort, saloane individuale etc, nu sunt omogene în toate spitalele.
  Dacă aveţi ocazia să vizitaţi centrul în care veţi naşte, informaţi-vă despre aceste lucruri şi gândiţi-vă dacă aveţi vreo preferinţă sau sugestie.

………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………
Alte opţiuni: (marcaţi cu x opţiunea pe care o doriţi)

Doresc să folosesc propriile mele haine.

Doresc să folosesc hainele care mi se dau în spital.

1.1. NECESITĂŢI SPECIFICE
Incapacitate
În cazul în care suferiţi de vreo incapacitate, este posibil ca vreuna din instalaţii, echipamente sau instrumente din spital să nu corespundă pe deplin necesităţilor Dvs. Dacă sunteţi în această situaţie, puteţi vizita spitalul pentru a verifica dacă acest aspect este îndeplinit. Vom face tot posibilul pentru a răspunde solicitărilor Dvs. Dacă doriţi, puteţi folosi acest document pentru a ne informa asupra circumstanţelor şi necesităţilor specifice care vor trebui satisfăcute atât cât este posibil.

………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

Astfel, se va permite prezenţa asistentului Dvs. obişnuit, dacă acesta este diferit de persoana aleasă ca însoţitor.

 1. INTIMITATE
  Informaţie:
  Pentru protejarea dreptului la intimitate, vor fi prezente la naştere doar persoanele necesare, care vi se vor prezenta şi identifica.

Există spitale cu asistenţe formate din profesionişti, care vor acţiona întotdeauna sub supravegherea necesară, cu înştiinţarea şi acordul Dvs.

În cazul prezenţei sau participării altor persoane se va solicita în prealabil consimţământul Dvs.

 1. INFORMAŢII ŞI LUAREA DECIZIILOR

În baza drepturilor de care beneficiaţi, veţi primi informaţii despre evoluţia naşterii şi veţi participa la deciziile privitoare la aceasta, fiind informată în prealabil asupra diverselor alternative. În cazurile prevăzute de lege acest consimţământ de luare la cunoştinţă se va da în scris.

În caz de incapacitate, vor fi dispuse următoarele facilităţi:
– Prezenţa unui interpret de limbaj al semnelor (incapacitate auditivă).
– Accesul la informaţie în format Braille (incapacitate vizuală).

 1. PROCEDURI

4.1. PERSONAL DE ASISTENŢĂ
Informaţie:
În măsura posibilităţilor, veţi fi asistată de acelaşi personal de-a lungul întregului proces. De aceea, acesta va fi disponibil în orice moment.

4.2. CLISMĂ ÎNAINTE DE NAŞTERE
Informaţie:
Clismele se efectuează pentru facilitarea evacuării materiilor fecale. În general, nu sunt necesare înainte de naştere. În cazul în care totuşi acestea reprezintă o indicaţie, vi se va explica motivul şi vi se va solicita consimţământul.

4.3. ÎNLĂTURAREA PĂRULUI PUBIAN ÎNAINTE DE NAŞTERE
Informaţie:
Nu este necesară înlăturarea părului pubian înainte de naştere. În caz de epiziotomie sau rupere poate fi indicată înlăturarea în acel moment a părului din zona perineului, pentru a facilita coaserea.

4.4. LICHIDE ÎN TIMPUL DILATAŢIEI
Informaţie:
În general, nu există un motiv pentru care să nu puteţi bea apă sau suc în timpul dilatării. Dacă dintr-un anumit motiv nu veţi avea voie, veţi fi informată. Puteţi, dacă doriţi, să cereţi de băut personalului sanitar, care vă va servi în funcţie de caz.

4.5. MONITORIZAREA FETALĂ
Informaţie:
Pe parcursul naşterii trebuie să se verifice cum se simte bebeluşul. Aceasta se face tradiţional, ascultând bătăile inimii. Actualmente se dispune de aparate care permit ca această supraveghere să fie mult mai precisă şi continuă în caz de nevoie. La o naştere normală nu este nevoie de conectare permanentă la monitor, ceea ce permite o mai mare libertate de mişcare. În cazul folosirii anesteziei epidurale, va fi necesară o monitorizare aproape continuă.

4.6. ADMINISTRATEA MEDICAMENTELOR PENTRU DECLANŞAREA NAŞTERII
Informaţie:
Nu se recomandă administrarea de rutină a medicamentelor (ocitocină) pentru declanşarea naşterii decât dacă există indicaţie medicală expresă. În cazul în care va fi necesar, veţi fi informată şi vi se va cere consimţământul.

4.7. INTRODUCEREA CATETERULUI INTRAVENOS
Informaţie:
Nu este neapărat necesară introducerea unui cateter intravenos în cazul naşterilor normale. Se poate plasa fără a fi nevoie să fiţi conectată la un sistem de perfuzare, ceea ce permite o mai mare mobilitate şi facilitează administrarea de medicamente, dacă este necesar. Este practica cea mai utilizată. În orice caz, dacă nu doriţi să vă fie aplicat, puteţi să ne sesizaţi.
………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

4.8. TUŞEELE VAGINALE
Informaţie:
În toate cazurile trebuie realizate tuşee vaginale minime de către personalul responsabil, necesare pentru evaluarea evoluţiei naşterii. În cazul în care, din diferite motive, vor fi realizate de alt profesionist, veţi fi informată şi se va solicita acordul Dvs. prealabil.

4.9. SONDAJUL VEZICAL
Informaţie:
Realizarea sondajului vezicii urinare nu este necesară în cazul unei naşteri normale. În caz contrar, veţi fi informată asupra motivului şi vi se va solicita consimţământul.

4.10. RUPEREA SACULUI AMNIOTIC
Informaţie:
În general, sacul în care se află bebeluşul se rupe spontan şi nu este necesar să fie rupt înainte de naştere. Însă există situaţii clinice în care se recomandă ruperea acestuia. Dacă este şi cazul Dvs., veţi fi informată asupra motivelor şi vi se va solicita consimţământul.

4.11. EPIZIOTOMIE
Informaţie:
Epiziotomia este o tăietură realizată la perineu, pentru a facilita ieşirea bebeluşului în anumite situaţii. Actualmente, realizarea de rutină a acesteia nu se consideră adecvată, deoarece poate avea complicaţii şi efecte negative. Dacă este necesar, veţi fi informată şi vi se va solicita consimţământul.

4.12. ÎMPINGEREA
Informaţie:
Efortul de expulzare a bebeluşului se numeşte împingere. La o naştere normală aceasta are loc când mama simte necesitatea de a o face şi dilatarea este completă. Împingerea în alte momente şi/sau continuă nu este nici necesară, nici benefică, cu excepţia unor situaţii ca anestezia epidurală, care produce o diminuare a sensibilităţii şi a dorinţei de împingere.

4.13. TĂIEREA CORDONULUI OMBILICAL
Informaţie:
Cordonul ombilical se taie numai după ce încetează să mai pulseze, dacă nu există vreo circumstanţă justificată pentru care tăierea să se realizeze înainte.
Dacă veţi dona sânge din cordon, se vor urma formalităţile stabilite pentru aceasta, cu privire la care aţi fost informată în timpul sarcinii, înainte de autorizarea donării.

Opţiuni:
Tăierea cordonului de către partener.
Dacă doriţi, partenerul sau însoţitorul Dvs. poate să taie cordonul. Întotdeauna sub indicaţiile personalului şi dacă circumstanţele o permit. (marcaţi cu x dacă doriţi opţiunea).
Aş dori, dacă e posibil, ca partenerul meu să taie cordonul.

Donarea sângelui din cordon.
Dacă doriţi să donaţi sângele din cordonul ombilical, înştiinţaţi-vă moaşa sau ginecologul pentru a vă informa şi îndruma asupra procedurilor. (marcaţi cu x dacă doriţi opţiunea).

Am autorizat prelevarea de sânge din cordon pentru donare.

 

 1. TRATAMENTUL ŞI GESTIONAREA DURERII
  Informaţii:
  Gestionarea durerii în timpul naşterii şi posibilităţile de tratament sunt foarte diverse. Pe durata spitalizării se va acorda atenţie unor aspecte cum ar fi intimitatea, un mediu liniştit, posibilitatea de mişcare, relaxarea şi altele, care contribuie la diminuarea senzaţiei de durere. Solicitaţi informaţii personalului care vă urmăreşte sarcina şi informaţi-vă asupra alternativelor disponibile în spitalul Dvs. înainte de a lua decizii.

Opţiuni: (marcaţi cu x opţiunea pe care o doriţi)
Nu doresc (în principiu) niciun fel de analgezic farmaceutic.

Doresc analgezic epidural. (Am fost informată despre eficienţa sa şi posibilele efecte secundare).
Este nevoie de completarea unui document pentru a vă da consimţământul înainte de utilizare.
Doresc alte tipuri de analgezice sau metode alternative pentru tratarea durerii (specificaţi):

………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. ALTE CONDIŢII PRIVIND DESFĂŞURAREA NAŞTERII
  6.1. ALEGEREA LOCULUI ŞI POZIŢIEI ÎN TIMPUL NAŞTERII

  Informaţie:
  Există diverse poziţii (culcată, în picioare, pe vine etc) şi diverse posibile locuri pentru naştere (masa de naşteri, pat, scaun de naşteri verticale etc).
  Până acum nu s-a demonstrat care este poziţia sau locul cel mai adecvat pentru facilitarea naşterii. Alegerea acestuia depinde de fiecare femeie în parte şi de dorinţele sau necesităţile sale în fiecare fază a acesteia. Totuşi, acestea sunt condiţionate de evoluţia naşterii şi de mijloacele disponibile în fiecare spital.
  În orice caz, puteţi să vă exprimaţi preferinţele, care vă vor fi satisfăcute cât mai bine posibil.

………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

6.2. LIBERTATEA DE MIŞCARE ÎN TIMPUL NAŞTERII
Informaţie:
Restricţionarea libertăţii de mişcare în timpul naşterii nu este o practică recomandată, de aceea fiecare femeie alege să facă ceea ce are nevoie în fiecare moment. Dacă este necesar, personalul sanitar vă va indica cum este mai convenabil.

6.3. FOLOSIREA MATERIALULUI DE SPRIJIN PENTRU NAŞTERE
Informaţie:
În funcţie de disponibilitatea fiecărui centru, puteţi folosi, în felul în care vă indică profesionistul care vă asistă, elemente cum ar fi: mingi, oglinzi, corzi, perne etc.

Opţiuni: (marcaţi cu x opţiunea pe care o doriţi)
Doresc să folosesc material de sprijin oferit de spital.

Doresc să folosesc material de sprijin propriu.

Descrieţi:

………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………
6.4. FOLOSIREA CĂZII / DUŞULUI ÎN TIMPUL DILATĂRII
Informaţie:
Scufundarea în apă în timpul dilatării reduce senzaţia de durere şi diminuează necesitatea unor medicamente analgezice în cazul femeilor care doresc să folosească această metodă.
Dacă este posibil, puteţi să solicitaţi centrului Dvs. folosirea căzii sau duşului în timpul naşterii în maniera în care vă sfătuieşte personalul care vă asistă şi dacă evoluţia naşterii o permite.
6.5. PARTICIPAREA ACTIVĂ A PARTENERULUI
Informaţie:
Partenerul Dvs. poate să participe la tot procesul naşterii, în conformitate cu indicaţiile personalului care vă asistă, dacă doriţi şi dacă evoluţia naşterii o permite.

Opţiuni: (marcaţi cu x opţiunea pe care o doriţi)
Doresc ca partenerul/însoţitorul meu să participe la procesul naşterii când îl solicit.

Nu doresc să participe.

 1. MULTICULTURALITATE ŞI IMIGRARE

7.1. LIMBA
În cazul în care nu înţelegeţi limba s-ar putea să aveţi nevoie de ajutorul unui traducător, pentru a facilita comunicarea cu personalul sanitar. În unele centre se dispune de acest serviciu pentru diverse limbi. Solicitaţi informaţii spitalului.
Astfel, puteţi să beneficiaţi de ajutorul necesar în acest sens prin diverse instituţii publice şi asociaţii. Puteţi obţine informaţii despre acestea la spital, la primăria de care aparţineţi şi de la alte organisme oficiale.
Limba principală:
Alte limbi cunoscute:
Opţiuni: (marcaţi cu x opţiunea pe care o doriţi)
Am nevoie de asistenţă pentru traducere.

Mă însoţeşte o persoană ca traducător.
7.2. CERINŢE SPECIFICE
Aşteptările privind asistenţa natală depind în mare măsură de apartenenţa la cultura de origine a fiecărei persoane. Diversitatea actuală din societatea andaluză nu le permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii să cunoască cerinţele specifice ale fiecărei femei, legate de credinţe şi obiceiuri.
Dacă e necesar, puteţi scrie în continuare o cerere sau sugestie în acest sens.
Vor face tot posibilul să vă servească cum doriţi atât timp cât cerinţele corespund cu legislaţia în vigoare şi nu presupun riscuri pentru sănătatea Dvs. şi a viitorului bebeluş.
………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. NOU- NĂSCUTUL

8.1. CONTACTUL IMEDIAT PIELE PE PIELE DUPĂ NAŞTERE
Informaţie:
Contactul piele cu piele imediat după naştere este o practică benefică atât pentru nou-născut cât şi pentru mamă. În general, bebeluşul trebuie lăsat să aibă contact direct cu mama sa cel puţin în primele două ore de viaţă sau atât timp cât doreşte mama. În cazul în care nu este posibil, vi se va explica motivul.
De asemenea, puteţi să vă exprimaţi atât preferinţele cu privire la contactul piele pe piele după naştere, cât şi pe acelea legate de participarea partenerului sau însoţitorului.
………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

8.2. ÎNCEPEREA IMEDIATĂ A ALĂPTĂRII
Informaţie:
În cazul în care aţi optat pentru alăptare maternă, este recomandat să începeţi imediat după naştere. Va fi aşa cum doriţi, atât timp cât situaţia mamei şi a copilului o permit.
Pentru aceasta, se va aşeza bebeluşul la piept în contact cu pielea, lăsându-l să înceapă să sugă spontan, atât timp cât are nevoie.

8.3. ASISTENŢA PRIMARĂ A NOU- NĂSCUTULUI
Informaţie:
Acţiunile care nu sunt urgente (greutate, mărime şi alte îngrijiri sau tratamente) se pot amâna pentru a permite menţinerea contactului mamă/copil.

8.4. ASPIRAŢIA SECREŢIILOR DUPĂ NAŞTERE
Informaţie:
Aspiraţia secreţiilor de rutină, după naştere, la nou-născutul sănătos nu este o practică recomandată. În cazul în care este necesară, veţi fi informată.

8.5. SONDAJE
Informaţie:
Realizarea sondajelor după naştere la un copil fără probleme nu este o practică recomandată. În cazul în care este necesar, veţi fi informată.

8.6. ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PREVENTIVE ŞI VACCINAREA DUPĂ NAŞTERE
Informaţie:
După naştere, autorităţile sanitare şi organizaţiile ştiinţifice recomandă pentru toţi nou-născuţii să se administreze:
– Colir sau alifie antibiotică oftalmică, într-o singură doză, pentru prevenirea infecţiilor oculare severe. Din acest motiv, este recomandat să amânaţi aplicarea acesteia în primele două ore de viaţă, pentru a facilita contactul vizual al bebeluşului cu mama sa.
– Vaccin împotriva Hepatitei B (prima doză). Se administrează intramuscular.
Se poate face după stabilirea legăturii mamă – nou-născut şi începerea alăptării. Nu este necesară separarea pentru realizarea acestuia.
– Vitamina K pentru prevenirea hemoragiilor. Metoda de administraţie cea mai frecventă şi mai recomandată este cea intramusculară. Ca şi vaccinarea, poate fi amânată şi realizată menţinând contactul bebeluşului cu mama.
Există alternativa de administrare orală a vitaminei K, care este la fel de eficientă, dar trebuie realizată într-o formă strictă, conform cu indicaţiile prescrise.

Opţiuni: (marcaţi-vă cu x preferinţa)
Doresc administrare orală a vitaminei K bebeluşului meu după naştere şi mă angajez să i-o administrez continuu la domiciliu, conform indicaţiilor prescrise.

Dacă doriţi să faceţi un comentariu, sugestie sau indicaţie în legătură cu cele de mai sus, completaţi:
………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………
8.7. IGIENA NOU- NĂSCUTULUI
Informaţie:
Îmbăierea nou-născutului nu este recomandată în primele ore de viaţă, putând fi amânată până în ziua următoare sau mai mult, dacă permit condiţiile.
Momentul realizării primei băi este o chestiune de decizie personală.
În cazul în care este necesar, veţi fi informată şi vi se va cere consimţământul.

Opţiuni en la planta de maternidad(m: arque x en la opción que prefiera)

Doresc să realizez personal îngrijirea şi igiena bebeluşului meu, dacă e posibil.

Doresc să realizez îngrijirea şi igiena bebeluşului meu cu ajutorul şi sprijinul partenerului sau însoţitorului.

Dacă eu nu pot să o fac, doresc ca partenerul meu sau altă persoană să realizeze îngrijirea.
8.8. SEPARAREA DE MAMĂ ŞI REALIZAREA PROCEDURILOR
Informaţii:
Copilul va sta cu Dvs. cât mai mult timp posibil. Separarea de Dvs. va fi efectuată doar din motive clar justificate, care trebuie să figureze în istoricul clinic. În cazul în care este necesar, veţi fi informată şi vi se va cere consimţământul.

 1. LĂUZIA

9.1. DURATA SPITALIZĂRII ŞI COABITAREA MAMĂ – NOU- NĂSCUT
Informaţie:
Perioada spitalizării se va ajusta stării de sănătate atât a mamei cât şi a nounăscutului.
În orice caz, aceasta va fi cât mai scurtă posibil.
În cazul naşterilor fără complicaţii grave, mama şi bebeluşul vor împărţi tot timpul acelaşi salon. În cazul internării unuia dintre ei în unităţi speciale, se va facilita cât mai mult contact posibil.

 1. LACTAŢIA
  Informaţie:
  Lactaţia maternă este cea mai bună opţiune pentru alimentarea nou-născutului noului născut şi pentru evoluţia lăuziei. Trebuie să se realizeze pe cât posibil în mod exclusiv şi când bebeluşul cere. De aceea, nu stabiliţi un orar, nici durată de supt. Nu îi oferiţi, decât dacă medicul indică, supliment de lapte artificial, seruri sau tetine.
  Aceasta dacă nu există circumstanţe personale sau de sănătate care pot face alăptarea dificilă sau imposibilă.
  În cazul în care optaţi pentru alăptare maternă, aceasta trebuie să înceapă, dacă este posibil, imediat după naştere. Dacă este necesar, înainte de a da orice tip de alimentaţie bebeluşului, veţi fi consultată.
  Personalul care vă asistă vă va consilia cu privire la forma adecvată de alăptare şi, după caz, cum să pregătiţi şi să administraţi laptele artificial.
  În general, nu se oferă suzete nou-născuţilor alăptaţi la sân, deşi acestea pot fi utile pentru stabilirea sugerii nenutritive la bebeluşii născuţi prematur.
  Dacă doriţi, puteţi solicita informaţii personalului despre grupurile de sprijin pentru mamele care alăptează.

Opţiuni: (marcaţi cu x opţiunea pe care o preferaţi)

Doresc să alăptez la sân.

Am decis să îi dau bebeluşului meu lapte artificial.

Voi lua o decizie mai târziu .

Doresc să contactez asociaţii de sprijin pentru alăptare .

 1. OBSERVAŢII ŞI ALTE ASPECTE NEABORDATE ÎN PREZENTUL DOCUMENT

………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………
LEGISLAŢIE
– Legea 2/1998, din 15 iunie, a Sănătăţii din Andaluzia. BOJA 74 (4-7-1998).
– Legea 41/2002, din 14 noiembrie, cu privire la autonomia pacientului şi drepturile şi obligaţiile în materie de informaţie şi documentare clinică. BOE 274 (15 noiembrie 2002).
– Decretul 101/1995, din 18 aprilie, prin care se prezintă drepturile părinţilor şi copiilor pe durata naşterii. BOJA 72 (17-5-1995).
– Decretul 246/2005, din 8 noiembrie, prin care este reglementată exercitarea drepturilor persoanelor minore de a primi asistenţă sanitară în condiţii adaptate necesităţilor propriii vârstei şi dezvoltării şi prin care se creează Consiliul de Sănătate al Persoanelor Minore. BOJA 244 (16-12-2005).
– Legea 1/1998, din 20 aprilie, privind drepturile şi asistenţa acordată minorului.
Comunitatea Autonomă din Andaluzia. BOE 150 (24-6-1998).
– Rezoluţia A2-25/86, din 13 mai 1986 a Parlamentului European privind Carta Europeană a Copiilor Spitalizaţi.

Dna
………………………………………………………………………………………………………………………………

Declar că am citit prezentul document şi am completat opţiunile pe care le-am considerat potrivite pentru a realiza „Planul de travaliu şi naştere”. În orice caz, îmi rezerv dreptul de a putea modifica prezentul Plan înainte de naştere sau să îl revoc oral total sau parţial în timpul naşterii sau pe durata spitalizării.

Data:

Semnătura:

2 Edita: Junta de Andalucía. Consejería de Salud Depósito Legal: SE-6477-2009
Diseño y maquetación: Obemedia SC Traduce: Morote traduciones S.L.
Imprime: Escandón Impresores.

Sevilla PLAN de parto y nacimiento : Servicios
Sanitarios Públicos de Andalucía. — [Sevilla] : Consejería de Salud, [2009] 31 p. ; 12,2 x 17 cm
Documento traducido al francés, inglés, rumano, polaco, árabe, castellano y al alfabeto braille.
1. Parto 2. Servicios de salud materno-infantil 3. Planes y programas de salud I. Andalucía. Consejería de Salud WQ 300

 

Întreab-o pe moașa Vania Limban!