Celulele stem – pentru sănătatea copilului tău și a viitorului adult

30 octombrie 2019
Celulele stem – pentru sănătatea copilului tău și a viitorului adult


 
 
 
 
 
Conferențiar doctor Nicolae Poiană
Celulele stem sunt celule embrionare cu potențial de diferențiere în celule specializate, producând astfel grupuri noi de celule – țesuturi cu structură și funcții mature (miocard, celule sanguine, piele, celule nervoase etc).
Ele pot fi de origine embrionară sau adultă , deoarece și adulții au în organismul lor astfel de celule ce sunt la originea țesuturilor reparatorii.
Majoritatea țesuturilor adulte au celule cu potențial de înnoire a organelor cărora le aparțin, dar sunt strict specializate, de exemplu: măduva producătoare de celule sanguine, tubul digestiv, pielea etc.
Celulele stem recoltate la naștere din cordonul ombilical sunt de două feluri: hematopoetice, utile pentru tratamentul hematologic și imunitar, și mezenchimale, din țesutul cordonului ombilical, care se pot diferenția în țesuturi specializate.
Celulele stem embrionare din sângele ombilical și mezenchimale din cordonul ombilical sunt considerate celule primordiale, nespecializate.
Aceasta este și valoarea lor deosebită pentru că, în condiții speciale, cu mediatori speciali (hormoni de creștere, factori de expresie genetică etc) se pot dezvoltă pe mai multe linii de țesuturi specializate (mușchi striat, cardiac, țesut hepatic, pancreatic, piele, țesut nervos etc).
O altă calitate a celulelor stem embrionare este aceea că ele se pot înmulți de nenumărate ori (diviziune simetrică), practic nelimitat, producând același tip de celule stem și abia când sunt supuse influenței mediatorilor amintiți mai sus încep diferențierea și specializarea (diviziune asimetrică).
Dar acestea sunt descoperiri recente, ale secolului XXI? Nicidecum !
Existența lor a fost intuita încă din antichitate dar anul 1957 marchează primul transplant de celule stem sanguine, iar cel care a făcut acest prim pas, Dr. Donall Thomas, a primit în 1990 premiul Nobel.
Primul transplant de sânge ombilical reușit s-a efectuat la Paris, lui Mattew Farrow, în 1988. El trăiește și azi cu familia, copiii și fără probleme de sănătate.
Prima bancă privată de celule stem din lume s-a înființat în SUA în anul 1992, apoi rapid, alte 2000 bănci publice, accesibile tuturor americanilor au fost create.
În 2012 Comunitatea Europeană prin comisia de specialitate susține recoltarea sângelui ombilical cu celule stem la naștere, donarea benevolă și folosirea lor în scopuri terapeutice.
Un an mai târziu, WBMT  (Rețeaua mondială pentru transplant sanguin și medular ) anunța la Berna, Elveția, transplantul cu celule stem cu numărul 1 milion.
Anul acesta statisticile menționează peste 3 milioane probe în întreagă lume, din care peste 650 de mii în băncile publice.
În prezent, acest act medical cunoaște o dezvoltare deosebită, cercetările conducând la deschiderea a noi orizonturi de tratament, ale unor boli considerate până acum incurabile.
În actualitate pot fi abordate prin aceste proceduri terapeutice de avangardă aproximativ 70 de afecțiuni, majoritatea cronice degenerative sau oncologice, dând o speranța nebănuită acestor pacienți.
Celule stem din sângele ombilical au fost folosite în peste 35.000 de transplanturi numai pentru tratarea unor boli de sânge ce altădată necesitau transplant de măduva hematopoetica. Astăzi tratamentul cu celule stem, în aceste afecțiuni a devenit de elecție în patologia pediatrică și foarte frecventă în cea adultă.
Dintre afecțiunile care beneficiază standard de tratamentul cu celule stem (de altfel unică alternativă pentru unele), amintesc: bolile sistemului formator al celulelor sanguine din măduva, sau bolile sângelui circulant, (circa 80 la număr).
În stadiu de studiu clinic avansat, și de curând armă importantă terapeutică sunt: bolile cardiovasculare (cele mai cunoscute, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral); bolile autoimune (diabet de tip 1, scleroză multiplă, sindromul de post transplant renal), boli neurologice (autism!), ortopedice, HIV, etc.
Căi noi de tratament, experimental, cu pronostic deosebit sunt deschise pentru terapia unor boli degenerative Alzheimer, Parkinson și, de asemeni, pentru medicină regenerativă (patologie cardiaca și hepatică).
Viitorul este deschis și pentru utilizarea celulelor mezenchimale din cordonul ombilical (gelatină Warton) în afecțiuni ca diabet, ciroză hepatică, arsuri, accident vascular cerebral.
Lumea științifică așteaptă, cu mare interes, confirmarea rapidă a rezultatelor a mii de studii ce se desfășoară în prezent pe plan mondial, în legătură cu utilizarea terapeutică a celuleor stem.
În ROMÂNIA a fost realizat primul transplant cu celule stem pentru TRATAMENTUL AUTISMULUI – boală de dezvoltare neuropsihiatrică a copilului.
Recoltarea celulelor stem din sângele cordonului fetal secționat și placentar dupa naștere este ușoară și neinvazivă, nedureroasă, fără riscuri pentru făt sau mamă. De asemenea, astfel recoltate, celulele sunt imediat disponibile și 100% compatibile cu organismul donator indiferent de vârstă.
Totodată circa 25% din rudele de grad I (frați, părinți) sunt compatibili cu terapia cu celule stem recoltate la nașterea bebelușului, deschizând drumul acestei terapii alternative și pentru membrii familiei.
Că să concluzionăm: de ce să recoltăm celule stem?
Pentru că:
– ele reprezintă o sursă alternativă terapeutică (în prezent și viitor) pentru multiple afecțiuni cum am amintit (sanguine, hepatice, cardiovasculare, neurologice, endocrine, ale sistemului nervos, imunologice etc) .
– ele deschid noi posibilități curative.
– sunt rapid la îndemână pentru multiplicare sau transplant.
– prezintă risc nul de respingere pentru utilizarea proprie și, important, pot fi folosite (cu testarea prealabilă a compatibilității) și de unii membri ai familiei.
– deschid alte căi – în viitor – de a fi folosite în clonarea de țesuturi și organe.
– statisticile actuale arată că unul din 200 de bebeluși cărora li s-au recoltat celule stem le vor folosi pe parcursul vieții, iar trendul acesta este în creștere spectaculoasă datorită cercetărilor actuale, în stadii avansate.
Toate cele de mai sus arată clar că utilizarea lor în viitor că terapie recomandată, pentru unele afecțiuni îi va avantaja doar pe cei care au recoltat la naștere celule stem.
Sunt sigur că această decizie înțeleaptă a părinților este o investiție sigură , poate chiar asigurarea de viață pentru bebelușul lor și, de ce nu, pentru întreagă familie.
Poate credeți că toate acestea reprezintă un viitor, poate incert, dar VIITORUL ESTE AZI !

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa