Alăptez. Cum mănânc sănătos fără să mă îngraș?

11 January 2021
Alăptez. Cum mănânc sănătos fără să mă îngraș?

Clişeul meu favorit este „cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei mame este perioada de alăptare”. Sunt complet de acord cu asta. Iar dacă mai adăugăm şi zecile de beneficii atât pentru bebeluş, cât şi pentru mămică, atunci sigur nu are nimeni nimic de obiectat.

Cu toate acestea, perioada de alăptare nu începe întotdeauna uşor şi, dacă mama nu este îndrumată corespunzător şi susţinută în demersul ei de a-şi alăpta puiul, aceasta va renunţa în favoarea biberonului.

După naştere, majoritatea femeilor rămân cu kilograme în plus: unele cu 2-3, altele cu 10-12, poate chiar mai multe. Sigur că, dincolo de a-şi îngriji copilul, prioritatea este recăpătarea siluetei. Ori dietele nu sunt o soluţie, mai ales pentru cele care alăptează.

Trebuie să luăm în calcul transformările hormonale şi psihologice prin care trece o proaspătă mămică, temerile ei de a nu-şi îngriji copilul cum trebuie, de a nu mai fi o soţie la fel de bună, o femeie la fel de îngrijită… şi suplă. Şi iată că am ajuns unde voiam.

Iată câteva reguli de aur care vă vor face să ajungeţi mai uşor la silueta dorită, după naştere:

  • NU renunţaţi la alăptare: în general, alăptarea presupune consumul a 500 calorii pe zi, adică echivalentul unui sendviş.
  • NU trebuie să mâncaţi mai mult ca de obicei pentru a avea lapte
  • consumaţi multă apă şi/sau ceaiuri: ajută la creşterea cantităţii de lapte, vă hidratează şi stimulează arderile.
  • încercaţi să dormiţi de câte ori doarme bebeluşul. Dacă sunteţi obosită, veţi simţi nevoia de dulciuri (care trebuie evitate pe cât posibil pentru recăpătarea siluetei).
  • mâncaţi puţin şi des: cât mai multe supe, carne fiartă, la cuptor sau friptă, legume (la abur, fierte, la grătar).
  • faceţi multă mişcare: plimbaţi copilul în cărucior în ritm alert sau în uşoară alergare. Plimbatul în aer liber vă va îmbunătăţi şi starea de spirit.
  • apelaţi la masaj post-partum.
  • folosiţi centuri post-partum pentru retonifierea burticii şi recăpătarea taliei de altădată.

Sper că v-a fost de folos acest articol. Vă doresc o siluetă de invidiat în orice moment al vieţii voastre.

ArchivesNetopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa