Bebeluşi: diversificarea. Reguli de bază

26 mai 2021
Bebeluşi: diversificarea. Reguli de bază

Trecerea bebeluşului de la lăptic la hrană solidă le dă emoţii multor părinţi. Mai ales că sunt bombardaţi cu informaţii din toate părţile: bunici, rude, prieteni, mămicile din parc, plus toate informaţiile de pe Internet.

Sigur, e bine să îi ascultăm pe toţi, dar să ţinem cont de câteva reguli de bază:

  • Ultimele studii arată că hrana solidă trebuie introdusă în alimentaţia bebeluşului începând cu vârsta de 6 luni. Până atunci, acesta trebuie alăptat exclusiv. Din laptele matern, el îşi va asigura aportul de nutrienţi şi de apă. Daca mama nu alăptează bebeluşul exclusiv la sân, iar acesta primeşte lapte de mamă în mix cu formulă de lapte praf sau doar formulă de lapte praf, diversificarea va fi începută mai devreme, în preajma vârstei de 4 luni sau 4 luni şi jumătate.
  • Începeţi diversificarea cu legume fierte sau înăbuşite (legumele şi fructele pregătite la abur îşi păstrează mai bine proprietăţile şi au un gust mai bun): dovlecel, morcov, cartof dulce, brocoli etc. Pasaţi legumele fierte aşa încât bebeluşul să nu se înece. Recomand evitarea blenderului şi pasarea cu furculiţa. Astfel, bebeluşul va accepta mai uşor să mănânce bucăţi.
  • Folosiţi regula celor trei zile pentru introducerea alimentelor noi. Adică îi daţi copilului dovlecel timp de 3 zile. În a patra zi combinaţi dovlecel cu cartof dulce şi tot aşa. În felul acesta îi puteţi descoperi, fără riscuri prea mari, alergii alimentare.
  • Din luna a 7-a, puteţi introduce fructele. O masă pe zi de fructe îi va asigura copilului un tranzit intestinal sănătos şi aport de vitamine. Încercaţi să-i oferiţi fructe în stare naturală (nu fierte sau coapte).

ATENŢIE!  NU începeţi diversificarea cu fructe. Gustul dulce şi aromat al acestora ar putea determina refuzul bebeluşului atunci când veţi introduce legumele!

  • Tot din luna a 7-a sau a 8-a puteţi introduce proteinele în alimentaţia bebeluşului: carne fiartă sau la abur, mărunţită, amestecată cu legume, ou fiert, iaurt,etc., tot după regula celor 3 zile.
  • La 9 luni puteţi introduce cerealele şi pseudocerealele: griş, orez, quinoa, mălai etc.

Ţineţi cont de:

Cu cât introduceţi alergenii mai devreme, cu atât este mai bine. Atunci când sunt foarte mici, reacţiile alergice ale copiilor sunt mai puţin violente, deci pericolul este mai mic.

Asiguraţi-vă că cel mic bea suficientă apă. El trebuie să bea tot atâta apă cât consumă mâncare solidă. De exemplu, dacă mănâncă 3 linguriţe de legume pasate, asiguraţi-vă că bea 3 linguriţe de apă!

La început, este posibil ca cel mic să refuze apa. Nu vă îngrijoraţi. Insistaţi până când o va accepta!

Nu introduceţi sarea şi zahărul în alimentaţia copilului până la vârsta de 2 ani. Copilul îşi va lua necesarul de sare şi zahăr din fructe şi legume.

Nu înlocuiţi apa cu ceaiul! Excesul de ceai, potrivit unor studii, poate duce la carenţe de fier în organism!

Încă ceva….

Înainte de a începe diversificarea, consultaţi-vă cu medicul pediatru. În funcţie de istoricul medical al copilului, acesta poate recomanda să începeţi mai devreme de 6 luni sau chiar mai târziu!

Faceţi cursuri de prim-ajutor! Astfel scăpaţi de temerea că cel mic se va îneca la masă şi, totodată, copilul dumneavoastră va fi în siguranţă în caz că se întâmplă aşa ceva!

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa