Pentru că săptămâna aceasta am sărbătorit Ziua Mondială fără Tutun, o să abordăm câteva probleme legate de acest aspect împeună cu doamna Ana Maria Labis, neonatolog şi mămică a unei fetiţe superbe de un an. Pe doamna doctor o găsiţi şi la Active Center, pentru cursuri şi consultanţă.
Î. Care sunt problemele cu care se pot naşte bebeluşii dacă mama a fumat în timpul sarcinii?
A.M.L: Fiecare țigară are peste 4.000 de substanțe chimice care ajung la făt. Deşi multe mame se păcălesc cu falsa informație că „fumatul în sarcină nu este dovedit a da malformații fetale”, adevărul este că fumatul dăunează în mod sigur bebelușului nenăscut. Țigările pot restricționa aportul de oxigen către bebelușul aflat în uterul mamei, aport ce este vital pentru el. Astfel, inima lui trebuie să bată mai tare de fiecare dată când mama fumează.
În urma studiilor, s-a observat, de asemenea, că bebelușii fumătorilor au greutatea în medie cu 200 g mai mică decât bebelușii unor mame nefumătoare. Oxigenarea scăzută din timpul sarcinii îi face mai puțin rezistenți, ceea ce poate cauza probleme atât în timpul travaliului, cât și după naștere. Bebelușii mamelor fumătoare pot fi mai predispuși la infecții mai ales respiratorii. În plus, poate crește riscul de boli grave, precum astmul bronșic, bronșită, pneumonie și obezitate.
Î: Pot apărea probleme şi în cazul bebeluşilor ale căror mame nu au consumat tutun, dar care au fost expuse la fumatul pasiv?
A.M.L: Dacă o mamă nefumătoare inhaleză fumul de țigară atunci când altcineva fumează în aceeași cameră, sănătatea copilului ei poate fi afectată. Femeile care nu fumează, dar sunt expuse la fumatul pasiv, au un risc crescut de avort sau de a avea un copil cu malformații congenitale sau cu greutate mică la naștere. În urma studiilor efectuate, s-a observat că bebelușii ai căror părinți fumează sunt mai predispuși la internări pentru bronșită și pneumonie în primul an de viață.
Î: Cât de nociv este fumatul în alăptare? Cu ce probleme se poate confrunta nou-născutul?
A.M.L: Timpul de înjumătățire plasmatică a nicotinei, adică timpul necesar scăderii la jumătate a concentrației unei substanțe active, este de aproximativ o oră și jumătate, ceea ce înseamnă că va persista în laptele matern cel puțin 3 ore după ce mama fumează, iar o parte din nicotină poate să persiste și după această durată de timp.
Cu toate acestea, chiar dacă nicotina care ajunge în laptele matern este mai mult decât dublul cantității transferate în perioada sarcinii prin placentă, există dovezi care susțin că laptele matern oferă și o anumită protecție: incidența bolilor respiratorii în cazul bebelușilor care au fost alăptați de mame fumătoare a fost mai mică prin comparație cu bebelușii care au fost hrăniți cu lapte praf.
Reţineţi, însă: copiii părinților fumători ajung de 2-3 ori mai des la consultații medicale, în special ca urmare a infecțiilor respiratorii sau a bolilor alergice.
Î: Uneori ne ducem bebeluşul la terasă sau în vizită şi sunt oameni care fumează în jurul nostru. Este periculos fumatul pasiv pentru bebeluş? Sau… când devine periculos?
A.M.L: Consider că este un subiect destul de controversat, ce ține de foarte mulți factori. În privința teraselor trebuie luați în calcul mai mulți parametri, precum distanța dintre bebeluş și o persoana fumătoare, tipul de terasă (în aer liber sau acoperită), durata în care acesta este expus. Cu cât reușim să îl protejăm mai mult de fumul de țigară, cu atât este mai bine pentru sănătatea lui!
Î: Are legătură Sindromul Morţii Subite cu fumatul în sarcină?
A.M.L: Un nou studiu dezvăluie legătura dintre femeile fumătoare sau cele care sunt expuse pasiv în sarcină și riscul apariției sindromului morții subite.
Când vine vorba de cifre, s-a constatat că bebelușii părinților fumători au un risc de 7 ori mai mare să moară ca urmare a sindromului de moarte subită a sugarului.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că nicotina poate avea un impact direct asupra abilității celulelor de a detecta și a răspunde la scăderea sau lipsa cantităţii de oxigen. Un exemplu ar fi cazul unui bebeluș care doarme și își întoarce capul în jos, în saltea. În mod normal, acesta ar trebui să simtă scăderea cantității de oxigen și să își miște capuţul. S-a descoperit că acest mecanism nu mai funcționează la fel de optim la bebelușii expuși la nicotină în timpul sarcinii. Astfel ei mor sufocaţi.
Î: Ne îndepărăm uşor de această zonă şi aş vrea să ne spuneţi care sunt parametrii care trebuie urmăriţi în prima lună de viaţă a copilului?
A.M.L: Prima lună din viața a bebeluslui este o experiență inedită, atât pentru mămică, cât și pentru bebeluș. Este momentul în care acesta se adaptează la mediul înconjurător sau așa-numitul al patrulea trimestru. Sunt foarte multe subiecte de abordat legate de primele zile acasă, dar voi încerca să vorbesc despre câteva dintre ele, răspunsuri la întrebările pe care le aud cel mai frecvent.
Bebelușul se poate naște cu anumite pete pe piele, cu bubiţe mici roşiatice sau cu bubițe albe, însă acestea vor dispărea cu timpul.
Trebuie ținut cont că în prima lună de la naștere, masajul bebelușului este mai mult o mângâiere, urmând ca apoi să devină necesar.
Un aspect foarte important în prima lună de viață este îngrijirea buricului bebelușului. Bontul ombilical trebuie supravegheat pentru a evita riscul de apariție a infecțiilor. Acesta se va usca și în 7-21 de zile va cădea. În această perioadă, dar şi imediat după, el are nevoie de îngrijire specială.
În prima lună de viață apar câteva abilități motorii esențiale, sistemul nervos al acestuia începe să se dezvolte, apar primele reflexe, precum reflexul de supt, reflexul Moro (reflexul de tresărire la anumiți stimuli externi).
Legat de greutatea în prima lună a nou-născutului, mămicile nu trebuie să se îngrijoreze dacă observă că acesta începe să scadă în greutate. Este perfect normal, aceștia pierzând până la 10% din greutatea cu care s-au născut. În primele 3 luni de viață, bebelușii ar trebui să ia în greutate în jur de 750 grame lunar.
Alăptatul nou-născutului este, de asemenea, un subiect foarte popular. Frecvența alăptărilor depinde și de tipul de lapte cu care acesta este hrănit, astfel un bebeluș alăptat la sân are o frecvență mai mare a meselor, acesta fiind hrănit la 2-3 ore, la cerere. Un bebeluș hrănit suficient trebuie să ude în 24 de ore minimum 6 scutece.
Î: Unde vă pot găşi proaspeţii părinţi şi ce cursuri oferiţi?
A.M.L: Viitorii, dar şi proaspeţii părinţi mă pot găsi la Active Center, cu un telefon în prealabil la centru. De asemenea, mă pot contacta la numărul de telefon 0724581979 sau la adresa de email ologeanuanamaria@gmail.com.
Cursul despre îngrijirea nou-născutului le va oferi siguranța de care au nevoie pentru a face față cu succes primelor zile acasă cu bebelușul. Vom discuta despre primele zile acasă, lista obiectelor necesare acasă, camera bebeluşului, îngirjirea acestuia (cum curăţăm ochii, urechile, nasul, cum toaletăm bontul ombilical, cum schimbăm scutecul). De asemenea, putem face prima baiţă împreună, învăţăm cum să facem masajul, putem discuta despre plânsul nou-născutului, colici, somn, alăptat.
Î: Spuneţi-ne o experienţă care v-a rămas dragă sufletului de când colaboraţi cu Moaşa Vania şi Active Center!
A.M.L: Pe Moașa Vania am cunoscut-o pe vremea când eram însărcinată, chiar la începutul sarcinii. Mi-a oferit numeroase sfaturi până când am născut, dar și după, când mergeam cu bebeluşa mea, Mia, săptămânal la masaj. A ajutat-o foarte mult să se dezvolte și o relaxa atât de bine… dormea câteva ore bune după fiecare ședință. Tot la Active Center am făcut și eu masaj pe tot parcursul sarcinii. M-a ajutat foarte mult să nu mai am dureri, să fiu relxată și să nu am probleme cu circulația limfatică. Am decis să colaborăm având în vedere că avem aceeași pasiune, nou-născuții. Astfel , împreună reușim să ajutăm atât mămicile, cât și pe puiuții acestora! Atâta timp cât vom face părinții liniștiți, copiii vor fi fericiți!