Scoatem sau nu bebeluşii din casă pe timp de pandemie?
E doar una dintre întrebările pe care şi le pun proaspeţii părinţi, în timpul pandemiei. Voi încerca să răspund cât mai concis, pentru a vă elimina din temerilecomplet justificate, de altfel, pe care le încercați zilele acestea.
Bebeluşii trebuie scoşi zilnic din casă. Indiferent dacă afară este rece sau cald. De obicei, aceştia sunt scoşi în landoul căruciorului, acolo unde sunt protejaţi, sau într-un sistem de purtare. Evitaţi să scoateţi bebeluşii dacă afară este ger, viscol sau dacă bate vântul. În vreme de pandemie, bebeluşii trebuie scoşi la plimbare în zone libere. Evitaţi întotdeauna aglomeraţia!
Ce măsuri luăm pentru a-i proteja?
De fiecare dată când ieşiţi din casă, purtaţi masca şi aveţi grijă să aveţi în geanta căruciorului gel dezinfectant. De câte ori vreţi să atingeţi bebeluşul (pentru a-i oferi suzeta sau pentru a-i aranja căciuliţa, păturica sau chiar o jucărie), dezinfectaţi-vă mâinile înainte.
De asemenea, aveţi grijă să nu se apropie oamenii prea tare de cel mic. Foarte multe persoane, atrase de drăgălăşenia unui bebeluş, îşi bagă efectiv capul sub acoperişul căruciorului, pentru a-l vedea mai bine. Trebuie să anticipaţi această mişcare şi să aveţi pregătită o replică prin care să-i opriţi ferm, dar politicos.
Nu le permiteţi celor din afara familiei restrânse să sărute copilul. Foarte multe persoane pupă copilul pe mână. Complet greşit. Bebeluşii au tendinţa de a băga mânuţele în gură, aşa că riscul de contaminare cu orice fel de virus sau bacterie creşte considerabil.
Ducem bebelușii în cabinete medicale? În spitale?
O altă frământare pe care o au părinţii este dacă e sau nu indicat să-şi ducă bebeluşii în cabinetele medicale, pe timp de pandemie. Mai ales că, la începutul vieţii de părinte, când nu există ajutorul unei persoane mai experimentate în familie, oamenii au tendinţa să consulte medicul foarte des. Sfatul meu este ca, atunci când apar îngrijorări, să cereţi sfatul telefonic al neonatologului, al medicului pediatru sau al unei moaşe. De asemenea, există şi servicii de telemedicină, acolo unde un pediatru vă stă mereu la dispoziţie cu o opinie medicală. Dacă specialistul vă recomandă să mergeţi la cabinet sau în spital, mergeţi fără nici o grijă. În această perioadă, regulile de dezinfectare şi igienizare sunt drastice. Nu uitaţi să anunţaţi de fiecare dată că mergeţi cu un bebeluş. Medicii lasă o pauză între programări pentru a aerisi cabinetele. O fac atât pentru pacienţi, cât şi pentru propria lor siguranţă.
Prin urmare, dacă bebeluşul dumneavoastră are nevoie să asistenţă medicală sau de vaccin, nu ezitaţi să mergeţi în cabinetele medicale sau în spitale. Nu riscaţi complicaţii care v-ar putea duce tot la spital!
Orice alte întrebări legate de protejarea şi îngrijirea bebeluşilor puteți să le lăsați în comentariile la acest articol.