Zmeura crește în România, astfel încât ceaiul din frunze de zmeură se poate considera un remediu din plante locale. El este bogat în calciu, fier, magneziu, vitaminele B, E, A și C. Această compoziție are efecte benefice pentru sarcină, naștere și alaptare:
Multe gravide mă întreabă dacă este recomandată folosirea ceaiului din frunze de zmeură, deoarece ele cred că nașterea va fi mai ușoară și mai rapidă. Nu există studii complete care să evidențieze acest aspect. Efectul principal al acestui ceai constă în întărirea tonusului mușchiului uterin, făcând contracțiile uterine mult mai eficiente.
Nu este recomandat să se bea ceai din frunze de zmeură:
Se recomandă 1 cană pe zi, cu posibilitatea de a crește cantitatea consumată gradual până la 2-3 căni pe zi
Efectele terapeutice ale ceaiului din frunze de zmeură sunt cunoscute de secole. Ele au fost menționate pentru prima dată în 1597 în cartea “The Herbal – A General History of Plants”. Are numeroase proprietăți terapeutice (diaree, respirație, diabet, purificarea sângelui și pielii etc.), printre care sunt recunoscute și cele legate de sarcină, naștere și alăptare.
Este un foarte bun antioxidant, relaxând vasele de sânge.
În funcție de cantitatea în care se consumă poate avea efecte de contractură sau relaxare asupra musculaturii implicate în naștere. Pe această teorie se bazează folosirea lui în ușurarea travaliului și a nașterii.
Ceaiul din frunze de zmeură se poate consuma pentru gustul lui minunat.
Dacă sunteți însărcinată cereți sfatul unui medic, unei moașe sau unui fitoterapeut.