Amânarea tăierii cordonului ombilical la naștere

16 noiembrie 2020
Amânarea tăierii cordonului ombilical la naștere

Autor invitat: Emma Bunea Rajakrishnen

Moașă manager Continuity of Care Mid Yorkshire Hospitals NHS Trust

Ce înseamnă întârzierea clampării și a tăierii cordonului ombilical?

În primele minute după naștere, cordonul ombilical, care leagă placenta ta de copil, continuă să pulseze și să transfere sânge și oxigen și celule stem către copilul tău.

Tăierea cordonului imediat după naștere a fost o practică de rutină în ultimii 50-60 de ani, dar cercetări știintifice recente arată că acest lucru nu este benefic pentru bebeluș, deoarece înseamnă că bebelușul pierde o cantitate mare de sânge (214 ml). Descoperirea aceasta a condus la recomandarea de a întârzia tăierea cordonului până când nu mai pulsează și devine alb (lipsit de sânge). Moașa sau medicul ar trebui să aștepte cel puțin 1-5 minute după nașterea copilului înainte de a clampa și a tăia cordonul, cu excepția cazului în care bătăile inimii copilului este prea înceată (sub 60 de bătăi/minut). În acest caz, din motive practice, este posibil ca bebelușul să fie luat pentru a primi sprijin pentru respirație.

De ce se recomandă clamparea tardiva a cordonului?

Clamparea întârziată a cordonului permite sângelui din placentă să fie transferat în continuare la copil chiar și după naștere. Aceasta înseamnă că bebelușul ar putea primi până la 214 ml de sânge din cordonul ombilical, ceea ce înseamnă cu aproximativ 30% mai mult sânge decât ar avea fără el.

Beneficiile acestui lucru includ:

• creșterea nivelului de fier la bebeluș chiar și până la vârsta de șase luni, ceea ce ajută la creșterea și dezvoltarea fizică și emoțională.

• cantitate crescută de celule stem, care ajută la creșterea bebelușului și ajută la sistemul imunitar.

• șanse reduse de anemie la vârsta de patru luni

• abilitățile motorii fine (coordonarea mușchilor mici, cum ar fi mâinile și degetele) mai bune la vârsta de patru ani

Există și situații când întârzierea clampării și tăierii cordonului nu este recomandată? 

În majoritatea situațiilor această practică este extrem de benefică. Cu toate acestea, există câteva circumstanțe în care este posibil să nu fie adecvat, cum ar fi:

• dacă mama sângerează puternic.

• dacă există o problemă cu placenta, cum ar fi abrupția placentară, placenta praevia, vasa praevia sau cordonul sângerează, astfel încât sângele nu ajunge la copil.

• dacă bebelușul are nevoie de ajutor pentru respirație (reanimare)

Care este diferența dintre clamparea tardiva a cordonului și mulsul cordonului?

Acest proces este natural și fiziologic, sângele din cordonul ombilical este transferat bebelușului fără asistență din partea cadrelor medicale. „Mulsul” cordonului apare atunci când moașa sau medicul împing sângele prin cordon, astfel încât acesta să fie transferat mai repede. Este o tehnică sigură, dar de obicei se întâmplă numai dacă este nevoie să accelereze acest proces, spre exemplu atunci cand bebelușul are nevoie de ajutor pentru respirație.

Clamparea cordonului la un copil prematur

S-a demonstrat că întârzierea clamparii are multe beneficii pentru copiii prematuri sau pentru copiii cu greutate redusă la naștere. Acestea includ:

• tensiune arterială mai mare;

• cantitate mai mare de celule roșii din sânge;

• mai puține zile cu oxigen și ventilație (ajută la respirație);

• sunt necesare mai puține transfuzii de sânge;

• risc mai mic de hemoragie (sângerare);

• risc mai mic de infecție;

• risc mai mic de hemoragie intraventriculară (sângerări la nivelul creierului);

• risc mai mic de enterocolită necrozantă (afectarea intestinelor);

• risc mai mic de anemie.

Ce întrebări au mamele?

Pot cere întârzierea tăierii cordonului și la cezariană? 

Da. Întarzierea clampării și a tăierii cordonului se poate practica și dacă ai o operație cezariană, indiferent dacă este planificată sau o urgență. Discută cu medical care o să efectueze cezariana. 

Dacă am o injecție pentru a grăbi expulzia placentei, mai pot avea întârzierea clamparii cordonului? 

Da, chiar și cu injecția, de obicei durează cel puțin 5-10 minute până când placenta este expulzată și în acest timp cordonul poate rămâne intact permițând transferul de sânge. 

Am citit că aceasta practica poate duce la un risc mai ridicat pentru bebelușul meu de a avea  un nivel crescut de icter în prima săptămână de la naștere, este adevarat? 

Unele studii mici au arătat că taierea tardiva a cordonului poate crește ușor șansa ca bebelușul să aibă un nivel mai ridicat de icter. În acelasi timp, dovezi puternice arată că beneficiile clamparii tardive depășesc acest lucru. Icterul este foarte frecvent la nou-născuți și, de obicei, nu este nevoie de tratament. 

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa