Cluster Feeding. Cluster Pumping

27 iulie 2022
Cluster Feeding. Cluster Pumping

Alina Motorga, mamă de bebelușă

Alăptarea poate fi foarte dificilă. Dacă ești mămică pentru prima oară sau ai născut prin cezariană și nu înțelegi de ce nu vine mai repede lăpticul sau poate au trecut deja mai multe săptămâni de la naștere și totuși nu reușești să produci suficient lăptic pentru bebe, acest articol te poate ajuta. Vă voi împărtăși experiență mea de la naștere până la 2 luni din viață bebelușului, cu speranță că prin aceasta veți găsi lucruri utile și încurajatoare pentru călătoria voastră în alăptare.

Am născut-o pe fetiță mea prin cezariană de urgență, deși până în ultima clipă eram connvinsă că voi putea naște natural. Când doctorul mi-a spus că trebuie neapărat să facem o cezariană în următoarele ore, altfel copilul va intra în suferință fetală daca încep contracțiile, am fost devastată. Mi-am pierdut vocea și orice control aș fi putut să-l am cu privire la nașterea copilului.

Corpul meu a fost departe de a elibera oxitocină și endorfine atât de necesare nașterii. Când au scos copilul am văzut că o asistentă o punea într-o păturică. Și atunci le-am spus să mi-o dea în contact piele la piele, fară păturică. Însă dorință mea n-a fost ascultată. Dimpotrivă, doctorul neonatolog a început să-mi spună că el nu vede avantajele de contact piele la piele după cezariană și că astea sunt prostii de pe Facebook. Iarăși mi-am pierdut vocea și orice control. Și acum după 2 luni de la naștere când îmi amintesc ce s-a întâmplat mă întristez profund. Primele săptămâni după naștere am fost încă în stare de soc pentru cum a decurs nașterea. Iar asta mi-a afectat capacitatea de a alăptă!

Un alt factor a fost forma sfârcurilor mele. Unul era plat, celalalt invertat. Mameloanele de silicon nu m-au ajutat. Bebe nu vroia să sugă cu acele mameloane.

Dar nu am vrut să renunț sub nicio forma. Am început să stimulez sânii cu masaj și pompa electrica în fiecare zi, cam de 4 ori de zi. Corpul meu încă se recupera. Durerile au fost foarte intense în zona operației cam o săptămână după cezariana. Din punct de vedere emoțional trăiam o traumă: nașterea nu s-a petrecut cum am vrut eu, copilul meu nu mi-a fost dat în contact piele la piele după naștere, după ce mi-au lăsat-o 2 minute pe piept, au luat-o în sala de neonatologie și n-am mai văzut-o decât a doua zi dimineața în ciuda faptului că nu exista un motiv medical întemeiat pentru asta și că le ceream tot timpul să mi-o aducă, iar acum nu puteam să alăptez.

Am început sesiunile de pompare cu religiozitate. N-a fost un succes major. Nu reușeam să scot mai mult de 20 ml într-o sesiune. Abia după 2 săptămâni am reușit s-o atașez pe fetiță la sân. A fost o bucurie imensa! Până atunci nu știam dacă bebe s-a obișnuit cu biberonul sau dacă va mai accepta să se hrănească la sân. 

Gijile nu s-au oprit aici. Cantitatea de lapte era prea mică și suplimentam foarte mult cu formulă. Înarmată în continuare cu răbdare și perseverență, am încercat totul: alăptare la cerere, pompare, masaj, consultație în lactație, suplimente alimentare pe baza de fenicul, anason, schinduf, schinel, lecitină, discuții cu alte mămici despre experiența lor… Pe la 4-5 săptămâni făceam constant proba suptului și ajunsesem să avem o alimentație mixtă, cam jumătate fiind lapte matern.

Ce este „cluster feeding”?

Am continuat bătălia pentru a încerca eliminarea formulei. Prin săptămână a 7-a am descoperit conceptele de cluster feeding și cluster pumping, populare în SUA. Mămicile le folosesc pentru a-și mari cantitatea de lăptic, lucru esențial pentru cele care trebuie să se întoarcă la munca și vor să continue să-și alăpteze copilul. 

Cluster feeding este alăptarea scurtă și frecventă în intervale de câteva ore, în general spre seara. Copilul mănâncă puțin, ațipește, se trezește peste scurt timp și vrea să se hrănească din nou. 

Acest comportament este perfect normal pentru nou-născuți și ajuta mămicile prin stimularea frecventa a sânilor. De ce funcționează? Pentru că nevoia de a alăpta des este semnalată creierului care vă înțelege că va trebui să producă mai mult lăptic. De asemenea, cea mai bună pompa de sân este copilul! Evident, cu condiția să-l puteți atașa corect la sân.

Pare destul de contra-intuitiv. Poate vă gândiți că ar trebui să treacă mai multe ore zntre mese ca rezerva de lăptic să aibă timp să se refacă. Însă alăptarea funcționează pe principiul cerere și ofertă: cu cât cererea e mai mare, cu atât oferta va crește.

Alăptarea după program în schimb poate fi unul din motivele pentru care secreția lactatăscade sau nu ajunge niciodată la cantitate optimă pentru nevoile bebelușului.

Chiar daca acest concept de cluster feeding nu prea e cunoscut în Romania, multe mămici îl practică în mod intuitiv. Multe mămici mi-au povestit că au fost deseori zile când își luau bebelușul în pat, se relaxau și ore întregi își hrăneau bebelușul cu pauze dese de somn… câteodată în ciuda sfaturilor de la medicul pediatru. Concluzia mea este că aceste mămici au avut încredere în instinctele lor materne și au făcut ce a fost mai bine pentru ele și bebelușii lor, ajungând astfel să aibă succes în alăptare.

În timpul perioadelor de cluster feeding mămicile se pot simți descurajate, având impresia că nu sunt capabile să-și hrănească bebelușul atât cât ar trebui și acesta nu se poate satura. Sunt aici să vă spun că și eu am trecut prin asta și este perfect normal. Relaxați-vă, mângâiați bebelușul, cereți ajutorul tăticului că să aveți tot ce vă trebuie să stați confortabil, educați-vă partenerul cu privire la alăptare și discutați despre cum ar putea să vă susțină în aceasta călătorie. Mămica, partenerul și bebelușul sunt echipa perfectă de alăptare! 

Ce este cluster pumping” ?

Cluster pumping este o oră în care te mulgi 20 minute, faci pauza 10 minute, te mulgi 10 minute, faci încă o pauză de 10 minute și închei cu 10 minute de muls.

Principiul este același cu cluster feeding: creezi cerere frecventă, ceea ce trimite semnal corpului tău că trebuie să creeze mai mult lăptic. Cam după 4-5 zile veți observa că produceți mai mult.

Am văzut cum un sân care este “golit” se umple mai repede într-un timp mai scurt prin aceste sesiuni. Mi-a dat încredere în capacitatea corpului meu de a produce o cantitate suficientă de lapte pentru nevoile copilului meu.

Am început să folosesc cluster pumping când bebe a renunțat la mesele din timpul nopții. Prima noapte când a dormit 7 ore la rând, m-am trezit odihnită, însă cu un sân angorjat. A fost semnul că trebuie să-mi fac un program de pompare în timpul nopții. 

La prima sesiune de cluster pumping am avut 60 ml. Deja eram fericita pentru că niciodată n-am reușit să am atât de mult lapte după o sesiune de muls. În fiecare noapte am văzut îmbunătățiri majore. După 3-4 nopți reușeam să ajung cu ușurință la 100 ml, iar la 2 săptămâni am atins 170 ml. 

Concluzii

  • Cu ajutorul cluster pumping-ului și cluster feeding-ului putem să înlocuim complet formula cu laptele matern. În serile când bebe mai are nevoie de un supliment, suplimentăm cu lapte matern muls.
  • Se creează  o rezerva de lapte matern congelat ce poate fi consumat în maxim 6 luni de la data mulsului notata pe ambalaj. Aceste rezerve de lapte muls permit să mergi o ora pe săptămână la sala sau să ieși în oraș cu prietenele din când în când, știind că bebe este cu tăticul ei ce o poate hrăni cu biberonul în caz de nevoie, fară să facă apel la formulă. 
  • Răbdare și perseverență.
  • Suportul soțului meu a fost foarte important.

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa