Cum ajutăm bebeluşul să-şi dezvolte musculatura: îl ţinem pe burtă, facem masaj şi exerciţii cu moaşa!

20 May 2021
Cum ajutăm bebeluşul să-şi dezvolte musculatura: îl ţinem pe burtă, facem masaj şi exerciţii cu moaşa!

Am abordat, de-a lungul vremii, tot soiul de subiecte şi am venit cu informaţii pentru părinţii la început de drum: băiţa bebeluşului, masajul, alăptarea, gazele de burtică, cerceluşii, îngrijirea ombilicului etc. Este momentul să discutăm puţin şi despre dezvoltarea musculaturii bebeluşului.

De ce este important să ajutăm bebeluşul să-şi dezvolte muşchii?

Toţi bebeluşii (vorbim despre cei care nu au probleme specifice de sănătate) vor sta la un moment dat în funduleţ şi vor merge, fie că facem sau nu exerciţii cu ei. Dar bebeluşii care sunt ajutaţi se vor dezvolta mai repede şi mai armonios.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi cu bebeluşii voştri este să îi puneţi să stea pe burtică, încă din primele zile.

Îi ţineţi câteva secunde, apoi îi puneţi pe spate. Muşchii spatelui şi ai gâtului se vor întări şi veţi observa, de la o zi la alta, că cel mic îşi ţine capul ridicat tot mai mult.

Un alt lucru pe care îl puteţi face este să îi faceţi exerciţii de tipul “bicicletă”: îi flexaţi picioruşele de rând şi apoi împreună.

Aceste exerciţiu ajută atât la tonifierea musculaturii, cât şi la eliminarea gazelor din burtică.

De asemenea, puteţi să întindeţi braţele copilului şi sa le apropiaţi, simultan, încrucişat.

Masajul de după băiţă ajută şi el la dezvoltarea musculaturii, la relaxarea acesteia, şi, de asemenea, ajută copilul să doarmă mai bine.

Baby Home Spa și gimnastica acvatică

Bebeluşul a trăit timp de 9 luni într-un mediu lichid şi, după naştere, relaţia  cu apa îi dă o stare de bine şi relaxare. Deoarece în viaţa intrauterină el nu a respirat în lichidul amniotic şi a avut mişcări libere, dacă imediat după căderea cordonului ombilical, îl scufundaţi în apă, el îşi blochează în mod reflex respiraţia şi îşi mişcă activ mânuţele şi picioruşele. Puteţi practica acasă programul “Baby Home Spa”  în primele 6 luni. La Active Center vă oferim un curs de Baby Home Spa însoţit şi de un video în care învăţaţi paşii unui asemenea program. 

După vârsta de 6 luni, puteţi duce bebeluşul la piscină la un program de gimnastică acvatică pentru bebeluşi, care-l va ajuta să se dezvolte motor, să facă scufundări şi să înoate pe sub apa.

Cum vă ajută moaşa?

La Active Center oferim masaj pentru dezvoltarea musculaturii bebeluşului. Cursurile noastre se desfăşoară într-o atmosferă relaxată, printre jucării care ne ajută să facem sport şi să distrăm bebeluşul. La cursuri, părinţii învaţă direct de la moaşă cum să facă masaj şi exerciţii în mod corect cu cel mic.

Câteva sfaturi:

  • Nu forţaţi bebeluşul să stea în funduleţ. Acesta va sta atunci când va fi pregătit fizic şi emoţional. Fiecare bebeluş se dezvoltă diferit, aşa că nu vă îngrijoraţi dacă bebeluşul vecinei stă deja în funduleţ la 5 luni, iar al dumneavoastră nu este încă pregătit
  • Nu folosiţi premergător. Studiile arată că acesta poate afecta şoldurile copilului. Folosiţi, în schimb, antemergător. 
  • Când vedeţi că cel mic începe să facă primii paşi, încurajaţi-l fără a-l forţa. Şi încercaţi să-l lăsaţi pe suprafeţe plane, dure, nu pe saltea cu arcuri, de exemplu. Pe “teren instabil” efortul lui va fi mai mare şi creşte gradul de nesiguranţă

Sper că v-a fost util acest articol! Vă doresc spor la exerciţii, alături de cei mici!

ArchivesNetopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa