Cum îngrijim urechiuşele cu cercei ale bebeluşelor?

16 martie 2021
Cum îngrijim urechiuşele cu cercei ale bebeluşelor?

Proaspeţii părinţi de fetiţe au o grijă în plus, în primele zile de la naşterea bebeluşei. Respectiv… să-i pună sau nu cercei? Să facă găurile la maternitate sau la un centru specializat? Ce fel de cercei să-i pună copilului? Cum să îngrijească urechiuşele celei mici?
Să începem cu decizia de a pune sau nu cercei. Indiferent ce decizie veţi lua, trebuie să ştiţi că, în primele zile de la naştere, centrii nervoşi nu sunt foarte bine dezvoltaţi. Prin urmare, copilul nu va simţi durere. Poate doar un disconfort. Găurile pentru urechiuşele nou-născuţilor se fac, de obicei, în maternitate. Durează câteva secunde, personalul este pregătit şi vă va da şi sfaturi pentru îngrijirea cicatricilor.


Cerceii trebuie să fie dintr-un material care nu irită şi nu provoacă alergii: fie din aur, fie cercei medicinali.


Dacă aţi cumpărat cerceii, v-aţi hotărât să-i faceţi fetiţei găuri în ureche încă din maternitate, aţi făcut-o şi aţi plecat acasă, să ştiţi că aventura nu s-a terminat. Trebuie să îngrijiţi cu atenţie cicatricile, aşa încât să nu se infecteze, iar cerceii să nu se lipească de ureche. Ce înseamnă asta? În fiecare seară, după băiţă, ştergeţi cu o faşă sterilă înmuiată în alcool medicinal urechiuşele copilului, cât mai aproape de gaură. Apoi rotiţi cerceluşii înainte şi înapoi, cu mişcări delicate, aşa încât aceştia să nu se lipească de piele. Ştergeţi din nou zona, atât cât puteţi, şi fără a-i crea bebeluşului un disconfort.
Este recomandat să folosiţi cercei medicinali aproximativ o lună (până la formarea şi vindecarea completă a găurilor). Puteţi apoi să folosiţi ce cercei doriţi, de preferat din aur.
Ca o ultimă recomandare, atât pentru părinţii de fetiţe, cât şi pentru cei de băieţei: masaţi urechile bebeluşului în fiecare zi. Urechea are forma unui embrion şi acolo sunt foarte multe terminaţii nervoase. Specialiştii spun că, a-i masa lobul urechii înseamnă a-i dezvolta abilităţile de a gândi analitic şi de a-i stimula memoria: prindem lobul urechii între degetul mare şi arătător şi masăm cu mişcări circulare lobul urechii pe ambele feţe; încheiem cu presopunctură, trăgând de lobul urechii de trei ori în jos, lateral şi în sus; în felul acesta activăm terminaţiile nervilor cranieni din ureche. 

Foto: Lucas Mendes / Unsplash

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa