Guest post: De ce sunt importante cursurile de pregătirea naşterii

2 December 2016
Guest post: De ce sunt importante cursurile de pregătirea naşterii

Nu sunt la prima sarcină, totul decurge perfect şi îmi sunt destul de proaspete în minte experienţele sarcinii anterioare, ale naşterii naturale şi ale lunilor de început petrecute alături de copilul meu. De asemena, citesc tot felul de cărţi pentru gravide, reviste sau articole on-line şi în general caut să profit de orice informaţie mi-ar putea fi utilă în perioada această a sarcinii, pentru naştere (care va fi şi acum, evident, tot naturală) sau după venirea pe lume a celui mic . Cu toate acestea, am simţit nevoia unui curs care să îmi sintetizeze lucrurile esenţiale, să mi le spună pe înţelesul meu, să-mi permită să pun zecile de întrebări care mă frământă, să mă liniştească şi să mă pregătească pentru ceea ce va urmă. În plus, ne doream să interacţionăm (ce-i drept, mai mult eu decât M.) cu alte cupluri care ne împărtăşesc emoţiile, temerile, entuziasmul, semnele de întrebare.
Şi la prima sarcina, cu Albert, am urmat un curs pentru pregătirea viitorilor părinţi. L-am ales pentru simplul motiv că era organizat de clinică privată unde alesesem să nasc şi am crezut că cele cinci şedinţe îmi vor fi suficiente pentru a mă pregăti aşa cum se cuvine şi de naştere, şi de creşterea lui bebe şi de tot. Cinci şedinţe scurte şi gata, ai toate răspunsurile. Dacă mai răsfoieşti şi două-trei cărţi, poţi dormi liniştită. Mda, aşa credeam pe moment şi am realizat la ceva timp după naşterea lui A. că de fapt ajunsesem la spital în seară aceea mult aşteptată, când trebuia în sfârşit să îmi cunosc puiul, foarte puţin pregătită pentru întreagă experienţă şi dependenţă în totalitate de personalul medical. N-aveam un plan de naştere, nici nu-mi pusesem problema de aşa ceva, nu ştiam exact la ce să mă aştept şi mă bazăm pe faptul că e de ajuns să ştie ei ce-mi fac, nu mai contează dacă eu înţeleg sau nu. Cei de la spital se pricep oricum mai bine. Nu vreau să mă înţelegeţi greşit, experienţă primei naşteri a fost per total una frumoasă, condiţiile din spital foarte bune, eu m-am simţit respectată, iar puiului i-a fost excelent. Problema e că aş fi putut îmbunătăţi anumite aspecte care m-au frământat mult timp după aceea, mi-aş fi putut uşura travaliu, aş fi putut înlătura bună parte din durerea căreia i-am făcut faţă cum am ştiut mai bine, în mare parte din instinct, şi aş fi deţinut controlul asupra situaţiei…dacă aş fi fost mai informată. Am realizat că acel curs pe care îl urmasem mă pregătise mai mult pentru primele săptămâni alături de cel mic, decât pentru naşterea în sine. Reţinusem despre naştere doar că pot cere epidurală, care reprezenta într-un fel sau altul răspunsul la toate problemele şi eliberarea de durere, şi că o epiziotomie este de preferat unei rupturi de perineu, deci nu existau motive pentru a o evita (nimic despre faptul că se poate naşte cu perineul intact).
La câţiva ani după această experienţă…
Mai matură şi mai informată, am vrut ca lucrurile să stea altfel la a două naştere. Nu mai puteam alege la întâmplare un curs dedicat viitorilor părinţi, dacă voiam să fiu pe deplin liniştită. În plus, era clar că un singur curs rapid nu îţi poate oferi toate răspunsurile şi e bine să alegi cel puţin două, care să se completeze (unul dedicat provocărilor sarcinii şi mai ales ale naşterii, iar celălalt pentru îngrijirea celui mic). Opţiunile sunt numeroase, pe unele cursuri am să le urmez, despre altele aleg doar să va vorbesc, în ideea în care le veţi găsi utile. În paralel, e bine să vă informaţi şi voi din cărţi recomandate (să aveţi o baza înainte de a începe modulele prenatale, deşi sigur curiozitatea şi emoţiile nu vă vor lasă să procedați altfel). Eu am găsit foarte utilă cartea “La ce să te aştepţi când eşti însărcinată” (Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway) şi-mi pare rău că nu am descoperit-o încă de la prima sarcină (mi-ar fi răspuns multor întrebări). În rest, net-ul e la putere, în special diverse site-uri din afară. Dar la un moment dat informaţiile vor fi atât de multe, alambicate şi uneori contradictorii, încât sigur veţi simţi nevoia să va fie sintetizate şi să aveţi ocazia să puneţi toate întrebările care au început să va frământe pe parcurs. Întrebări pe care de multe ori nu i le puteţi adresa medicului vostru, care se rezumă adesea la analizele şi ecografiile care îi confirmă că tu şi bebe sunteţi bine.
Revenind la cursurile prenatale, am optat deocamdată pentru modulul “Birth Experience”, organizat de Active Center şi susţinut de Vania Limban, moaşă independentă, cu o experienţă de peste douăzeci de ani în domeniu… şi un om special. Pe Vania am cunoscut-o pe vremea când lucram la Antena 1. Am realizat împreună câteva materiale tare bine primite de gravide şi mămici, pentru rubrica mea de sănătate şi frumuseţe din cadrul matinalului. Am ştiut de pe atunci unde aveam să apelez atunci când voi rămâne însărcinată cu al doilea copil.
Plină de nerăbdare, am început modulul “Birth Experience” miercurea trecută, adică în săptămâna 24 de sarcina. Are o durata de şapte şedinţe săptămânale, de câte 1, 5 ore fiecare şi abordează aspectele practice ce privesc naşterea (activă, în apă, cu anestezie peridurală şi prin operaţie cezariană), în toate etapele ei. Gravidele sau cuplurile află cum să facă faţă durerii generate de naştere prin metode care îmbină tradiţia cu cele mai moderne atitudini. Poţi începe acest curs în trimestrele II şi III (adică săptămânile 23-24 de sarcina)
Modulul este disponibil şi în varianta Birth Experience Basic, cu o durată de doar trei şedinţe şi o pregătire rapidă pentru o experienţă pozitivă la naştere.
Impresii după prima şedinţa a modulului “Birth Experience”
Este recomandat să veniţi însoţite de partener la acest gen de cursuri şi am înţeles imediat de ce. Întâmplarea a făcut că la prima şedinţa să ajung singură şi exact aşa m-am şi simţit…singură. Ai nevoie de iubitul tău! Să-l strângi de mâna când vedeţi un filmuleţ emoţionant despre naştere, să-i arunci o privire drăgăstoasă când aflaţi un lucru frumos despre bebe din burtică, să simţi că sunteţi o echipa în tot (la conceput, la adus pe lume şi la crescut copii), să ştii că înţelege şi el prin ce treci în momentul naşterii şi că poate fi un sprijin real dacă alege să rămână în sala, alături de ţine. Pentru mine e tare confortabil să-l am pe M. alături şi de dată această, aşa cum mi-a fost cu Albert. În cazul în care partenerul totuşi nu poate ajunge (sau pur şi simplu nu ai reuşit să îl convingi), stai liniştită! Important este până la urmă că tu să ai acces la aceste informaţii atât de utile, iar atmosfera relaxată te va ajută să te integrezi perfect. Oricum, cel mai probabil nu vei fi singura graviduță neînsoţită de acolo.
Încă de la început ni s-a spus că stă în puterea noastră să naştem aşa cum ne dorim, ţinând durerea sub control şi bucurându-ne cu adevărat de această experienţă. Naşterea naturală cu perineul intact e posibilă şi mult mai simplu de obţinut decât crezi. Trebuie doar să o pregăteşti din timp! Aşa mi-a plăcut să aud lucrurile acestea, care chiar mi-au dat încredere. Întregul curs este ţinut într-o manieră caldă, lejeră şi foarte profesionistă. E bine că se creează un cadru intim, în care simţi că te poţi relaxa, dar în acelaşi timp ai încredere că ceea ce ţi se spune e real, folositor şi simplu de pus în practică. N-ai timp să te plictiseşti, pentru că totul este interactiv, iar taţii sunt implicaţi în egală măsură cu mămicile. Mi-a plăcut că am vizionat un filmuleţ cu diverse experienţe la naştere (femeile din acest video au fost lăsate să nască fiecare în poziţia care le-a părut cea mai confortabilă, făcând totul să pară simplu şi tare frumos) şi am găsit folositoare exemplificarea ulterioară a procesului în sine cu ajutorul mulajelor şi al planşelor. În permanență poţi întreba ce te frământă şi ţi se răspunde rapid şi calm. E atât de important că nu eşti agasat cu termeni ştiinţifici, pe care îi auzi mai mereu. Totul este prezentat într-o manieră simplă, uşor de digerat, lucrurile sunt spuse exact aşa cum se petrec ele în realitate. De fapt, simţi că Vania ţi-e mai mult o prietenă apropiată decât o persoană care ţine un curs şi aşa îţi şi vorbeşte…ca o prietenă, însă una care ştie o muuuulțime de lucruri utile!
Abia aştept şedinţele următoare!
Vreau să completez acest curs cu un modul complet Baby Care (6 şedinţe), unde vom vorbi despre aspectele esenţiale privind îngrijirea bebeluşului. Chiar dacă sunt deja mămică, sigur voi fi mult mai relaxată dacă îmi dau un refresh cunoştinţelor pe care le am sau le completez cu lucruri noi. Mai multe despre toate acestea în postările viitoare.
 
CONCLUZII
Cursurile prenatale în genaral (cele pentru pregătirea naşterii în particular) sunt folositoare pentru că:
Îţi sintetizează informaţia de care ai nevoie pentru o experienţă pozitivă la naştere şi în îngrijirea celui mic;
Primeşti răspunsuri la întrebările care te frământă şi pe care de multe ori nu i le poţi pune medicului tău;
Totul îţi este prezentat într-o manieră simplă, uşor de înțeles şi pus în practică la momentul potrivit; înveţi mult prin asociere;
Îţi alungă temerile;
Îţi dau încredere în ţine;
Te apropie de partener, te fac să înţelegi că naşterea în sine e ceva ce poate fi trăit frumos în doi, ca şi momentul concepţiei.
În final, nu uita să faci alegerea potrivită pentru tine, astfel încât să poţi profita cu adevărat de pe urma acestor cursuri, aşa cum fac şi eu.
Sursă: www.ruxandraluca.ro

Archives



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa