Guest post de Sabina Dumitrescu, Psiholog, Psihoterapeut Integrativ, mamă de 3 copii
www.psihologsabinadumitrescu.ro
Ne așteptăm ca nașterea unui copil să trezească proaspetei mămici un amestec de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate. Mai puțin înțeleasă și așteptată este însă o reacție de tristețe sau chiar o stare depresivă.
În realitate, majoritatea noilor mame – în jur de 80% chiar – experimentează o stare de tristețe difuză numită „baby blues”,
caracterizată prin: schimbări de dispoziție, izbucniri de plâns, iritabilitate, anxietate, sentiment de a fi compleșită, probleme de concentrare, dificultăți legate de somn sau alimentație. Baby blues începe de obicei în primele 2-3 zile după naștere și poate dura până la două săptămâni.
Dar unele mame se confruntă cu o formă mult mai accentuată de tristețe și de durată mai lungă, numitădepresie postpartum. Vom discuta despre semnele de îngrijorare și ce este de făcut când ar putea fi vorba despre astfel de situații.
În primul rând, să înțelegem că depresia postpartum nu este un defect de caracter sau o slăbiciune. Uneori este pur și simplu o complicație a nașterii.
Dacă o mamă suferă de depresie postpartum, tratamentul prompt o poate ajuta să gestioneze simptomele și să creeze o legătură corespunzătoare cu bebelușul.
Depresia postpartum poate fi confundată cu baby blues la început, dar apoi se observă că simptomele sunt mai intense și durează mai mult și, în cele din urmă, pot interfera cu capacitatea ta de a avea grijă de copilul tău și de a te ocupa de alte sarcini zilnice.
Simptomele se dezvoltă de obicei în primele câteva săptămâni după naștere, dar pot începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere. Semnele și simptomele depresiei postpartum pot include:
Așadar, este important să te adresezi medicului sau unui psiholog specializat cât mai curând posibil dacă semnele și simptomele tristeții prezintă oricare dintre aceste caracteristici:
• Nu dispar după două-trei săptămâni după naștere
• Se înrăutățesc
• Îngreunează îngrijirea bebelușului
• Îngreunează îndeplinirea treburilor de zi cu zi
• Includ gânduri de a-ți face rău ție sau copilului
Trebuie să ținem cont de faptul că orice proaspătă mamă poate suferi de depresie postpartum, după nașterea oricărui copil, nu doar la primul.
Cu toate acestea, riscul crește dacă:
Pentru prevenire, dacă ai antecedente de depresie, în special postpartum, păstrează o legătură strânsă cumedicul și/sau un psiholog dacă intenționezi să rămâi gravidă sau imediat ce ai rămas, pentru a monitoriza dispoziția ta emoțională în timpul sarcinii și după naștere. Uneori, depresia ușoară poate fi gestionată cu grupuri de sprijin, consiliere sau alte psihoterapii. În alte cazuri, pot fi recomandate antidepresivele – chiar și în timpul sarcinii. Cu cât este detectat mai devreme, cu atât poate începe tratamentul mai devreme.
De asemenea, sunt mulți pași importanți pe care îi poți face tu însăți pentru prevenirea și/sau gestionarea depresiei postpartum, printre care:
Dacă ești o persoană apropiată unei proaspete mămici și recunoști unele semne de îngrijorare, e bine să știi că persoanele care suferă de depresie pot să nu fie conștiente de semnele și simptomele acesteia și pot avea nevoie de ajutor să caute asistență medicală sau psihologică.
Este mai bine să ai abordați situația din timp decât să așteptați și să sperați la o îmbunătățire de la sine.
Dacă ai devenit de curând mamă si reacțiile descrise mai sus nu trec, persistă, devin mai intense, este important să recunoști situația și să cauți ajutor.
Nu ești singură.
Nu este vina ta.
Nu este ceva rușinos.
Nu are legătură cu calitățile tale de mamă.
Dar este important să cauți ajutor. Depresia postpartum poate afecta relația cu bebelușul și pe el îl poate afecta pe termen lung, fizic, cognitiv, emoțional.
Apelează la medicul în care ai încredere sau caută un psihoterapeut. Caută informațiile relevante și grup de discuții sau de suport, stai de vorbă cu alte femei care au trecut prin asta. Tu și bebe meritați cel mai bun început de relație.
Resurse:
https://www.nhs.uk/conditions/post-natal-depression/treatment/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617