Guest post Ana Szabadszalasi, consultant nutriție
Corpul tău i-a fost casă și hrană timp de 9 luni. L-a înconjurat cu carnea ta și l-a protejat cum a putut mai bine. Acum bucata asta din tine îți stă în brațe și, deși nu mai e în interiorul tău, are încă nevoie de trupul tău să îl hrănească și să îl crească.
Nu ai schimba cu nimic toate astea, doar că uneori îți e dor și de el. De corpul tău așa cum l-ai cunoscut ani de-a rândul. De forța pe care o avea să stârnească priviri cu subînțeles de la iubitul tău, de felul în care știa să poarte rochițe mulate și de rotunjimile lui ferme. Ți-au spus că dacă alăptezi o să slăbești și o să revii la greutatea de dinainte fără probleme.
Cumva s-a împământenit din păcate ideea că după ce naști, kilogramele se vor topi că prin minune doar pentru că alăptezi. Și multe dintre noi ne trezim dezamăgite, câteva luni mai târziu, văzând nu numai că nu am slăbit deși am alăptat zi și noapte, dar am mai și pus câteva kilograme în plus.
În primul rând îți spun că corpul tău e diferit acum, nu doar fizic dar mai ales hormonal. E posibil ca tot ce funcționa înainte să nu mai funcționeze acum. În timpul alăptării, hormonul numit prolactină este ridicat contribuind astfel la scăderea estrogenului și la dificultate în a da jos kilograme. Asta nu înseamnă că nu poți să slăbești, doar că pentru unele femei nu este așa ușor cum li s-a spus.
Pentru a slăbi, e nevoie să fii în deficit caloric. Să consumi mai puțin decât arzi. Problemă e că atunci când alăptezi trebuie să ai grijă cât de mare este acest deficit. Nici prea mare pentru că e nevoie de cel puțin 500 de calorii doar pentru producția de lapte dar trebuie totuși să existe dacă vrei să slăbești. Dacă deficitul e prea mare cantitatea de lapte poate avea de suferit. Nu sunt adepta număratului caloriilor însă pentru majoritatea femeilor, sedentare și care alăptează e nevoie să consume minimum 1500-1800 de calorii zilnic, astfel încât să asigure că nu își periclitează producția de lapte.
Cum poți să slăbești însă fără a pune în pericol lactația? Ai mai jos câteva sfaturi care sigur te pot ajută:
1. Ai grijă să ai o cantitate de proteină slabă la fiecare masă. Carne slabă, ouă, iaurt grecesc, perle de brânză. Minimum o palmă, o palmă și jumătate.
2. Adaugă la fiecare masă legume că sursă de fibre. 2 pumni e o canitate suficientă sau jumătate de farfurie.
3. Nu ocoli nici carbohidrații dar fă alegeri înțelepte aici. Cei complecși îți vor ține mai mult de foame decât cei simpli. Încearcă să limitezi consumul la o mână de carbohidrați complecși per masă.
4. Nu evită grăsimile. Ele contribuie la sațietate și ajută la absorbirea vitaminelor liposolubile. O linguriță de ulei de măsline, câteva cubulețe de brânză sau un cubuleț de unt sunt suficiente.
5. Ascultă-ți corpul. Mănâncă doar atunci când îți este foame și ridica-te de la masă sătulă dar nu ghiftuită.
6. Ieși cât mai mult afară și bucură-te de plimbări lungi. Ajută și la buna dispoziție dar și la colacei :).
Vă las mai jos un meniu pentru o zi inspirat din recomandările de mai sus care sper să va inspire:
Micul dejun: o omletă din 2 ouă și 2 mâini de spanac, o linguriță de ulei de măsline și o felie de pâine integrală. Pueti adaugă și legume crude dacă doriți.
Prânz: o mâncărică de fasole verde cu sos de roșii și pui. O mână de orez.
Gustare: o banană cu o linguriță de unt de arahide.
Cină: o salată verde cu muuulte legume, o conservă de ton, 2-3 linguri de porumb, o linguriță de ulei de măsline și 2-3 crackeri wassa. Înainte de a încheia aș vrea să îți reamintesc că nu e un termen limită până la care trebuie să slăbești. Corpul tău spune o poveste frumoasă acum, pielea ta poate mai flască în jurul abodmenului e dovada vie că o perioadă din viața ta a adăpostit doi oameni: pe ține și pe puiul tău.