„Diversificarea bebeluşului trebuie să se transforme într-o joacă, atât pentru mamă, cât şi pentru cel mic. Asta garantează succesul”

14 mai 2022
„Diversificarea bebeluşului trebuie să se transforme într-o joacă, atât pentru mamă, cât şi pentru cel mic. Asta garantează succesul”

Elena Coşbuc este Tehnician Nutriţionist & Corporate Wellness Coach. Ea promovează un stil de viaţă sănătos pentru persoane de toate vârstele. Alături de Vania Limban, Elena Coşbuc a oferit multe workshop-uri şi cursuri de nutriţie pentru mămici, dar şi pentru copii acestora, încă de la procesul de diversificare. Dacă vă pregătiţi de diversificare bebeluşului, vă invităm să parcurgeţi rândurile următoare. Lectură plăcută!

Î: Care este vârsta ideală pentru diversificarea bebeluşului?

E.C: Până la vârsta de 6 luni, dacă mămica are lapte de sân suficient sau dacă bebeluşul se satură din formulă, acesta nu are nevoie de altceva. Nici mâncare solidă, nici ceai, nici apă.

Dar, atenţie! Nu hrăniţi bebeluşul cu altceva înafară de lapte matern sau lapte praf! Exclus să îi oferiţi celui mic lapte de vacă! Acesta îl poate îmbolnăvi serios pe copil şi îi poate declanşa alergii la lactoză, de exemplu.

La 6 luni deja sistemul digestiv al bebeluşului este pregătit să primească hrană solidă. 

Î:  Cu ce recomandaţi să se înceapă diversificarea?

E.C: Începem diversificarea copilului cu clasicul piure de morcov. De ce? Pentru că este un aliment uşor tolerat de stomac şi este dulce/plăcut la gust. Pentru a identifica potenţiale alergii şi intoleranţe alimentare, recomand să dăm piure de morcov timp de trei zile. Dacă totul este în regulă, introducem o altă rădăcinoasă şi continuăm cu ea trei zile şi tot aşa. 

Î: Cum recomandaţi să fie preparate alimentele bebeluşului (la abur, fierte, coapte, proaspete)? Sub ce formă trebuie servite: blenduit, pasat cu furculiţa, bucăţi?

E.C: Piureul se introduce ca masă de prânz şi am câteva sfaturi pentru mămicile care trec pentru prima dată prin această etapă:

a) pregătiţi legumele fie la abur, fie prin fierbere sau ceacere

b) pasaţi legumele aşa încât să nu rămână bucăţi sau grămăjoare. Riscaţi ca cel mic să se înece. Pentru început, faceţi piureul mai lichid şi îi creşteţi treptat consistenţa.

c) serviţi piureul călduţ

d) cel puţin până la vârsta de un an nu puneţi sare, zahăr sau ulei în mâncare

e) folosiţi cât mai des fructe şi legume bio sau din grădina cunoscuţilor despre care ştiţi cum le-au cultivat

f) folosiţi doar vase de inox pentru prepararea hranei! EXCLUS teflon sau aluminiu!!!

Î: Ce cantitate mănâncă un bebeluş în primele zile de diversificare? De câte ori pe zi îi oferim alimente solide?

E.C: Pentru început, copilul nu va fi foarte încântat de noile alimente. El va mânca o linguriţă sau două de piure. Nici nu este indicat să mănânce mai mult. Dacă îi e foame în continuare, îi oferim lapte. Nu îl forţăm să mănânce mai mult piure şi nici nu îi dăm voie să mănânce un castronel întreg chiar dacă el îşi doreşte asta. Pentru început, îi oferim o masă pe zi, la prânz.

După 10 zile putem să-i introducem şi cea de-a doua masă, gustarea de fructe, pe care o servim ca mic-dejun sau gustare de dimineaţa.

Este important să lăsăm trei ore între mese şi ar fi ideal să servim mesele la ore fixe. 

Î: Când începem să-i dăm apă bebeluşului? Câtă apă trebuie să bea un bebeluş?

E.C: Bebeluşui îi oferim apă imediat ce am început diversificarea, dar nu înainte de masă, nici în timpul mesei şi nici imediat după.

Îi oferim apă în timpul zilei, de mai multe ori. Folosiţi apă plată săracă în minerale (scrie pe etichetă care este recomandată pentru bebeluşi) şi nu o înlocuiţi niciodată cu ceai sau cu apă de la chiuvetă, nici măcar fiartă. 

Î: Cum manageriem refuzul bebeluşului de a încerca alimentele?

E.C: Am câteva sfaturi pe care, dacă le respectaţi, cu siguranţă nu vă veţi confrunta cu refuz:

a) dacă vă pregătiţi de diversificare, luaţi copilul să stea la masă cu dvs

b) copilul trebuie să aibă măsuţa lui specială şi ustensile (linguriţe) de silicon

c) lăsaţi copilul să se joace cu mâncarea. Ei testează mediul prin toate simţurile, aşa că vor băga mânuţa în castronel şi se vor murdari peste tot. Nu vă enervaţi! Intraţi în jocul lui! Mămica trebuie să fie pertener de joacă!

d) dacă aţi încercat să-i oferiţi câteva zile la rând morcov pasat şi a refuzat, încercaţi cu un fruct. De regulă, diversificarea se face cu legume pentru că, odată descoperit gustul dulce al fructelor, cei mici ar putea refuza legumele. Sunt însă şi cazuri în care regulile nu funcţionează aşa!

Î: Alte sfaturi pentru mămici?

E.C: Sunt multe de spus, dar am câteva sfaturi pentru mămici, indiferent de vârsta copiilor:

a) nu forţaţi copilul să termine tot din farfurie. Într-o zi ar putea avea probleme de greutate din cauza asta! Nu îl şantajaţi cu “îţi laşi norocul în farfurie” sau “vine Bau Bau şi îţi mănâncă mâncarea”. Copilul mănâncă atât cât are nevoie!

b) nu îi daţi copilului să mănânce cu televizorul deschis sau cu telefon/ tabletă! Nu este un obicei sănătos!

c) dacă vă aflaţi ca capitolul diversificare, ţineţi legătura permanent cu medicul pediatru. Orice modificare de scaun sau de dispoziţie (balonare cu plânsete, încovoiere din cauza durerii, etc) pot fi semnale ale unei alergii sau intoleranţe.

d) Introduceţi citricele cât mai târziu. Acestea sunt acide şi puteţi constata iritaţii de scutec sau regurgitări.

e) oferiţi-le copiilor dvs cât mai multe fructe şi legume de sezon, produse bio sau cumpărate de la ţară, de la persoane pe care le cunoşteţi şi ştiţi cum le cultivă! 

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa