Suntem în plin sezon al vacanţelor şi, după cum bine se ştie, destinaţia preferată pe timpul verii este marea. Asta înseamnă plajă şi baie în apa mării. Am stat de vorbă cu doamna doctor Claudia Şai, medic ginecolog, despre gravidele care merg în concediu la mare, dar şi despre proaspetele mămici: cum trebuie să îşi protejeze sânii şi cum să-şi alăpteze bebeluşii la plajă.
Întrebare: Sunt sânii mai sensibili la soare în timpul sarcinii?
Dr. Claudia Şai: Sensibilitatea sânilor se modifică odată cu statusul de sarcină; de fapt, sensibilitatea crescută a sânilor este printre primele modificări care apar odată cu primele săptămâni de sarcină.
Expunerea la soare și căldură produc congestia sânilor, dilată canalele galactofore, acest lucru fiind perceput ca o greutate mai mare la nivelul sânilor. Soarele stimulează suplimentar celulele pigmentare (melanocitele), care sunt oricum stimulate de hormonii de sarcină. Acest lucru accentuează pigmentarea sânilor și areolelor.
Cam acestea ar fi principalele efecte ale expunerii la soare a sâilor în timpul sarcinii.
Î: Sunt necesare măsuri de protecţie suplimentare la plajă pentru femeile însărcinate?
C.Ş: O gravidă trebuie să fie responsabilă de două ori, pentru ea și pentru făt. Expunerea excesivă la soare este periculoasă, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluşul din burtică. Orice arsură solară afectează și fătul, întrucât poate produce deshidratare și hipertermie (creșterea temperaturii corpului). Acestea pot fi în egală măsură cauze pentru declanșarea contracțiilor, conducând spre avort sau travaliu prematur. Expunerea prelungită la soare și căldură poate duce la afectarea creierului viitorului bebeluș. Totuşi, nu înseamnă că gravidele trebuie să se transforme în mici vampiri.
Expunerea moderată la UV este benefică gravidelor. Un beneficiu real reprezintă expunerea la soare în primul trimestru. Studiile evidențiează scăderea riscului de naștere prematură cu 10% la femeile care au stat la soare în primul trimestru de sarcină, rolul important avându-l oxidul nitric sintetizat la nivelul pielii, sub acțiunea razelor UV. Un alt studiu relevă o legătură între expunerea la soare în al doilea trimestru, sinteza de vitamina D și scăderea riscului de naștere prematură, vitamina D având rol în prevenirea infecțiilor ce pot fi un trigger al travaliului prematur; studiile sunt în desfășurare.
Î: Ce se întâmplă cu sânii în timpul alăptării? Îi putem expune la soare?
C.Ş: În sarcină, glanda mamară suferă modificări pentru a fi pregătită să secrete lapte. Prima etapă începe la mijlocul sarcinii, când progesteronul duce la creșterea dimensiunii alveolelor și lobulilor mamari. Estrogenul stimulează dezvoltarea ductelor mamare. Nivelul crescut al progesteronului și estrogenului inhibă lactația înainte de naștere. A doua etapă apare la naștere. Odată cu înlăturarea placentei și scăderea nivelului de progesteron și estrogen, se declanșează secreția de lapte. Pentru a sintetiza lapte, glanda mamară trebuie să primească semnale hormonale în continuare, prin secreția de prolactină și stimularea mameloanelor (în timpul suptului), care declanșează secreția de ocitocină. În acest fel se creează un fel de producție de lapte de tip “cerere-ofertă”. Cu cât bebelușul suge mai mult la sân, cu atât crește producția de lapte.
În timpul alăptării, sânii se angorjează, adică își măresc volumul prin umplerea cu lapte și congestia vaselor de sânge. De aceea, expunerea la soare în timpul alăptării nu este deloc benefică, pentru că accentuează aceste fenomene. Femeile care alăptează nu trebuie să se expună la soare și căldură excesivă.
Î: Se impun măsuri suplimentare de protecţie a sânilor la plajă, pe durata alăptării?
C.Ş: Aș sugera ca mămica să alăpteze la umbră și în mai puțină căldură. Asta pentru că radiațiile UV pot duce la uscăciunea mameloanelor, iar suptul poate favoriza apoi formarea ragadelor mamelonare (adică fisuri fine, care dor și pot sângera în timpul atașării bebelușului la sân). Nemaivorbind de faptul că trebuie să se hidrateze foarte bine, pentru a putea susține secreția de lapte la nivelul nevoilor bebelușului și pentru a evita amețelile și lipotimia (adică scăderea tensiunii arteriale urmată de leșin). În plus, mameloanele trebuie toaletate înainte de alăptare, mai ales dacă s-a folosit cremă cu ecran UV. Aceasta nu trebuie să ajungă în gura bebelușului.
Î: Putem alăpta bebeluşul după ce ne-am expus sânii la soare?
C.Ş: În primul rând, bebelușul nu trebuie expus la soare, pielea acestuia fiind foarte sensibilă, iar riscul de supraîncălzire fiind ridicat. Bebelușul trebuie expus doar la radiații tip UVB, adică dimineața și la asfințit, pentru stimularea sintezei de vitamina D proprie. În restul timpului, el trebuie acoperit cu scutece răcoroase, de culoare deschisă și ținut la umbră.
Alăptatul în sine nu pare influențat de expunerea la soare; producția de lapte nu este influențată de căldură, dacă există o hidratare adecvată; recomandăm ca la fiecare alăptat mămica să consume un pahar cu apă; nici cremele ecran și nici expunerea la soare nu alterează laptele matern. Un beneficiu al alăptării, corelată cu expunerea la soare, este stimularea producției naturale de vitamina D.
Dacă bebelușul transpiră la sân în timpul alăptatului, folosiți o țesătură răcoroasă pe care o interpuneți între sân și fața bebelușului. Astfel evitați iritațiile. Bebelușul se va simți mult mai confortabil și vă va răsplăti cu un zâmbet larg!