Guest Post: "Cel mai important lucru a fost suportul emoţional pe care mi l-a asigurat soţul meu prin prezenţa lui la toate cele trei naşteri. Restul sunt detalii"

14 martie 2017
Guest Post: "Cel mai important lucru a fost suportul emoţional pe care mi l-a asigurat soţul meu prin prezenţa lui la toate cele trei naşteri. Restul sunt detalii"

Stimată doamnă Vania,
Încep prin a-mi cere scuze pentru întârzierea cu care vă răspund. Motivele pentru această întârziere sunt legate atât de faptul că îmi este greu să găsesc timpul pentru a sta la computer fără să fiu întreruptă, cât şi de faptul că am reflectat îndelung la întrebările pe care mi le-aţi adresat.
Acest prilej de reflecţie m-a făcut să rememorez cu bucurie şi nostalgie toate cele trei naşteri. Din păcate, sau din fericire, mi-am dat seama că nu pot fi o susţinătoare necondiţionată a naşterii în apă. Mi-am dat seama că, de fapt, cel mai important lucru pentru mine a fost suportul emoţional pe care mi l-a asigurat soţul meu prin prezenţa lui la toate cele trei naşteri, restul fiind mai mult detalii, chiar şi naşterea şi expulzia propriu-zisă în apă versus pe uscat.
Mi-ar fi plăcut foarte mult să vă spun că naşterile în apă au fost experienţe superioare celeilalte, însă nu asta este ceea ce simt. Cei şapte ani de maternitate m-au învăţat că sunt alte lucruri mai importante decât tipul de expuzie propriu-zis prin care se întâmplă naşterea, că urmează de fapt multe alte momente în care părinţii sunt puşi în situaţia de face alegeri pentru copiii lor, presiunea unei decizii corecte fiind în multe cazuri mult mai mare şi având consecinţe mai de amploare şi de durata decât tipul de naştere ales.
E însă adevărat că o experienţă a naşterii plăcută este un start bun în relaţia mama-copil, dar pentru această este important că mama să îşi păstreze o anumită flexibilitate care să îi permită să îmbrăţişeze evoluţii imprevizibile ale procesului naşterii şi să nu se cramponeze într-un ideal care uneori poate fi greu de atins.
Cred că ar fi frumos că mamele din Bucureşti să aibă posibilitatea de a naşte în apă şi ar fi minunat că mamele din România să aibă opţiunea de a naşte în apă la maternităţile de stat (am şi semnat petiţia online în acest sens), dar mai cred şi că acesta rămâne un detaliu al naşterii şi acestei opţiuni nu ar trebui să i se ataşeze o importantă prea mare.
Rămân fidelă ideii că suportul emoţional pe care mama îl primeşte în timpul naşterii este mai important decât tipul de naştere ales. În cazul meu, asta este ceea ce mi-a rămas în memorie după cele trei experienţe de naştere. Mă consider norocoasă că am avut şansa să nasc în apă, dar chiar faptul că am avut şi ocazia să nasc pe uscat m-a făcut să îmi dau seama că, de fapt, cel mai important pentru mine a fost că l-am avut pe soţul meu alături.
Cu cele mai bune gânduri,
Raluca. Mamă

ArhiveCopyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa