“Îmi doresc să nasc natural după cezariană…”

23 mai 2021
“Îmi doresc să nasc natural după cezariană…”

*) Mărturia unei gravide care a fost supravegheată pe parcursul sarcinilor și a născut în sistemul public de sănătate din Marea Britanie

Sunt Iulia, am 37 ani. Locuim în Anglia de patru ani și avem un băiețel de doi ani și o lună. Acum sunt însărcinată în 32 de săptămâni. Povestea mea că și graviduță începe în luna mai 2018, când am aflat că sunt însărcinată cu băiețelul nostru, Theodore. Prima consultație a fost în săptămâna a opta de sarcină, cu moașa care m-a supravegheat pe toată durată sarcinii. Am ales spitalul unde să nasc (am avut trei opțiuni de spitale din apropierea zonei unde locuim), mi-au luat analize de sânge, test de urină și mi-a făcut programarea pentru prima ecografie (în sistemul național de sănătate de aici se face între săptămânile 10 și 14 de sarcină ). 

La spital ecografia este realizată de un sonograf (o persoană specializată în ecografii), dar se fac și analize de sânge, test de urină și programare pentru următoarea ecografie din săptămânile 18-20 de sarcină (cea pentru detactarea anomalilor fizice).

Dacă sarcină decurge normal, fără complicații , acestea sunt ecografiile pe care ți le oferă statul englez. În funcție de cum decurge sarcina, te vor programa investigații specifice.

Naștere la 42 de săptămâni

Eu spun că sunt o gravidă norocoasă, am avut doar stări ușoare de disconfort, oboseală ușoară , stări care, cred eu, sunt normale pentru toate modificările care au loc în corpul unei femei pe parcursul sarcinii. Moașa m-a consultat în fiecare luna, l-a ascultat pe bebe, mi-a măsurat/ palpat burtica , mi-a luat tensiunea și a verificat testul de urină. La fiecare consultație, moașa îmi spunea că am un bebeluș vesel și așa este: Theodore este un băiețel vesel, zâmbareț și foarte activ.

Am născut la 42 săptămâni. La consultul din săptămâna 40, moașa mi-a făcut programare pentru naștere prin inducere pentru următoarea săptămână. În săptămâna 41, împreună cu moașa am hotărât să programăm inducearea pentru săptămâna 42 (mi-am dorit ca puiul mic să se nască natural…). Cu două zile înainte de 42 săptămâni am avut o consultație cu moașa, aveam dilatație 2 și am acceptat procedura “membrane sweep” – “măturarea membranei / colului”, pentru a mă ajută la declanșarea travaliului. Este o procedură care se face înainte de a induce nașterea. 

Travaliu lung și obositor

În ziua următoare, sâmbătă, am început să am contracții ușoare, care s-au intensificat către seară, dar erau neregulate. După oră 1:00 s-a rupt apa , contracțiile erau mai dese, mai intense dar tot neregulate, însă am hotărât să mergem la spital , unde m-au verificat , aveam dilatație 2. 

Am ales să rămân la spital și m-au internat, travaliul a durat mai mult de 24 de ore, dilatație 6 am avut abia duminică seară, la ora 22, când m-au transferat la sala de nașteri, unde m-au preluat două moașe. Am fost activă tot timpul travaliului, am făcut exerciții cu mingea, m-am plimbat prin salon, am făcut o plimbare de o oră afară, baie caldă ; la 4-6 ore venea o moașa să ne consulte . Am cerut monitorizarea copilului duminică seară, simțeam că nu mai este activ. În sală de nașteri am avut bazin cu apa, mai ales că mi-am dorit să nasc în apă.

Pentru gestionarea durerilor am făcut exerciții de respirație, am ascultat muzică de relaxare, am folosit afirmații pozitive; am luat doar două pastile de paracetamol până duminică noaptea, la ora 4:00, când am luat acea mască cu gaz. Contracțiile erau mai rare și au decis să îmi administreze oxitocină pentru a-mi intensifică contracțiile și a reuși să nasc natural . În acest moment eram foarte obosită și stresată, reușeam doar să beau câte puțină apa (mă gândeam că au trecut 24 de ore de la pierderea lichidului, nu am reușit să nasc , încercasem diferite poziții , moașa îmi spunea că trebuie să împing că va veni și copilul, eu simțeam că nu este firesc și am cerut să vina un medic însă m-au refuzat) . În acel moment aveam nevoie de opinia unei persoane specializate pentru a mă liniști, relaxa și a-mi găsi puterea de a continuă nașterea.

Până la urmă am ajuns la cezariană

Luni dimineață , s-a schimbat personalul. Au venit în salon, iar în câteva minute m-au pregătit și m-au transferat în sala de operație; mi-au făcut anestezie epidurală, au încercat să îl scoată pe bebe cu forcepsul (fără a ne cere acordul – soțul meu  fost acolo pe timpul operației). Apoi au făcut operația de cezariană.

Mi l-au dat pe bebe imediat, însă eu am putut să îl țin foarte puțin. L-a ținut soțul în brațe până la finalul operației și apoi am fost transferați în salon unde l-am pus pe bebe pe mine. Am coborât din pat după aproximativ nouă ore de la operație.

Moașele din spital m-au ajutat să îl alăptez pe micuț: a fost puțin mai greu în primele două zile, dar apoi a fost bine și l-am alăptat până la un an și opt luni. 

Ca pregătire în timpul primei mele sarcini am cumpărat un program online cu 6 ore de video despre sarcină , travaliu, naștere, hypnobirthing, respirație , muzică de relaxare. Am făcut gimnastică pentru gravide. Moașa ne-a făcut programare pentru a vizita secția de nașteri din spital și pentru un curs despre naștere cu o moașă din spital. 

Poate că la a doua am mai mult noroc

Povestind cu alte mămici care au născut aici în Anglia despre experiență lor de la naștere am aflat și despre experiențe pozitive, dar și negative; uneori trebuie să insiști foarte mult pentru a interveni medicul. Aici se încurajează nașterea naturală și uneori se pare că o duc puțin în extrem și se intervine medical târziu. 

Cred că este foarte important că tu, gravida, dar și partenerul să fiți informați, să participați la un curs specializat despre nașteri, pentru a vă familiariza cu anumite noțiuni și pentru a putea luă deciziile potrivite funcție de cum decurge nașterea. Acum mă bucur mult că am cunoscut-o pe doamna Vania Limban, care mă ajută foarte multe informații prețioase. Am urmărit filmările dânsei, programul de gimnastică pe care dansa îl recomanda este foarte util dar și cursul Naștere asumată “Da pot”.

Peste o lună și jumătate se împlinește termenul pentru cea de adoua sarcină; îmi doresc să nasc natural dar cel mai important este să se așeze toate așa cum este mai bine pentru noi. Sarcina decurge normal, urmează să merg la o consultație cu un medic obstretician în săptămâna 36 și vom stabili cum va fi nașterea, normală sau cezariană. În săptămâna 20 am avut o consultație cu medic unde mi-a expus opinii pro și contra despre nașterea naturală după cezariană, dar decizia finală  fi la următoarea consultație.

Foto:

Sharon McCutcheon, Unsplash

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa