În discuţiile mele cu viitorii, dar şi cu proaspeţii părinţi, una dintre principalele îngrijorări este cea cu privire la îngrijirea bontului ombilical (buricul) al nou-născutului. Majoritatea părinților sunt de părere că este o rană deschisă şi că pe bebeluş îl doare orice atingere în acea zonă. FALS! De asemenea, ei se tem să nu apară infecţii.
Prin articolul de față vrem să vă alungăm din temeri şi să vă oferim un pic de sprijin în primele 7-10 zile pentru îngrijirea buricului, până ce acesta cade.
În primul rând, bebeluşul trebuie îmbăiat în fiecare seară. Nu vă temeţi dacă apa atinge zona bontului ombilical. Nu este periculos! Important este ca nivelul apei să nu fie peste buric (adică acesta să nu stea sub apă).
După baie, pe măsuţa de înfăşat, atunci când faceţi toaleta copilului, trebuie să aveţi la îndemână:
alcool alb (sunt neonatologi care recomandă spirt sau betadină) şi o faşă sterilă și baneocin.
Umeziţi faşa sterilă în alcool alb şi ştergeţi cu atingeri delicate zona buricului, la bază, prin mişcări circulare, încercând să curăţaţi cât mai mult, apoi pudrați cu baneocin Uneori, buricul prezintă o uşoară sângerare (Nu vă speriaţi. E normal!), iar urmele de sânge trebuie îndepărtate.
Ideal ar fi ca bontul ombilical să rămână cât mai mult la aer, asa că aveţi grijă să îndoiţi scutecul copilului, încât marginea să nu acopere buricul (există pe piaţă şi scutece speciale, decupate în partea de sus, în faţă).
Dacă urmaţi aceşti paşi, bontul ombilical va cădea de la sine în 7 până la 10 zile.
NU TRAGEŢI NICIODATĂ DE EL!
Continuaţi acelaşi ritual de îngrijire până la cicatrizarea completă a buricului.
ATENŢIE! Chiar și după ce bontul se usucă și cade, zona trebuie curățată și îngrijită în continuare, până la cicatrizare.
Există însă câteva semne care arată că ceva este în neregulă cu vindecarea buricului: miros urât, pielea roşie, inflamată în jurul buricului.
Poate fi OMFALITĂ, o afecțiune a buricului cu febră, stare generală alterată – bebelușul nu mănâncă, nu doarme, plânge. În toate aceste cazuri este indicată consultarea unui medic!