La femeile gravide, venele picioarelor stau sub presiune

24 mai 2017
La femeile gravide, venele picioarelor stau sub presiune

Stresul fizic din timpul naşterii favorizează apariţia problemelor venoase. În mod special, la femeile multipare se produc tulburări venoase importante. În timpul sarcinii volumul sanguin creşte cu 25% din cauza circulaţiei maternale comune cu a fătului. Astfel, şi muncă venelor creşte pentru a face faţă noii situaţii. În timpul sarcinii, ca urmare a unei cantităţi sporite de progesterone şi estrogen, ţesuturile se încarcă cu apă şi chiar pereţii venoși pierd din elasticitate. Valvele venoase opresc cu greutate presiunea negativă, permiţând o cantitate mai mare de sânge să stagneze la nivelul picioarelor. Creştere fătului multiplică presiunea în vene. Uterul are nevoie de un spaţiu mai mare, determinând împiedicarea întoarcerii sângelui din vene către inima.
În plus cantitatea de apă din ţesuturi face că picioarele să se umfle.
Problemele venoase nu trebuie ignorate, mai ales că bolile venoase se manifestă deobicei destul de inofensiv. În plus, la femei gravide aceste schimbări sunt puţin vizibile la suprafaţă, manifestându-se printr-o oboseală accentuată a piciorelor, iar abia după aceea apare umflarea gambelor. Peste aceste lucruri se poate suprapune o mâncărime agonizantă. Se remarcă apariţia venelor în „pânză de păianjen” care îşi schimbă culoarea în albastru-negru (foarte inestetice) cu venă poplitee dilatată în partea posterioară.
Riscul instaurării trombozei
Riscul apariţiei trombozei este între 3 – 5 mai mare la femeile gravide faţă de cele negravide.
Acest fenomen are un factor de risc în: călătorii lungi (nu contează mijlocul de transport); vârsta de peste 35 de ani, femei multipare, tratamente de fertilitate, predispoziţii ereditare, plus imobilizare îndelungată, obezitate, operaţia cezariană. Mai trebuie luat în considerare istoricul medical şi bolile care pot provoca tromboză.
Soluţia cea mai rezonabila este indicaţia de ciorapi compresivi care pot „uşura” senzaţia de picioare grele, obosite, varicoase.
Tratamentul acestor picioare este OBLIGATORIu la femeile gravide prin purtarea de ciorapi compresivi. Prin compresia externă se îmbunătăţeşte circulaţia venoasă şi se previne boală varicoasă. Prin purtarea acestor ciorapi compresivi în timpul sarcinii, revenirea la formă dinaintea sarcinii se face uşor şi repede fără urmări în configuraţia picioarelor.
Dacă vom combina calitatea ciorapilor compresivi (materiale moderne, culori la modă) cu exerciţii fizice recomandate de specialişti, experienţa unei sarcini va fi mult mai plăcută.
Recomandări după naştere
Purtaţi în continuare ciorapi compresivi, ajută la revenirea după sarcina, menţin un tonus muscular adecvat vârstei, şi permit revenirea la viaţă obişnuită de zi cu zi, pe care aţi avut-o înainte de sarcina.
Prin purtarea acestor ciorapi se face şi profilaxia varicelor, dar se va putea vedea că simptomul de picioare obosite se instalează foarte rar (în condiţii de muncă sau voiajuri prelungite).

ArhiveNetopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa