Fiecare ființă umană se naște cu 3 nevoi psihologice de bază.
Aceasta este o teorie universală din psihologie, teoria autodeterminării, în baza căreia orice ființă umană se naștere cu 3 nevoi care nu sunt influențate de cultură, limbă, culoarea pielii, religie, sex:
Încă din primele zile de viață, bebelușul își manifestă aceste nevoi. Majoritatea specialiștilor în neuroștiințe susțin că, până pe la 2 ani, cele mai multe dintre comportamentele copilului sunt învățate. Creierul bebelușului are 330 de grame la naștere, iar la finalul celui de al 2-lea an de viață greutatea lui se triplează, între 0 și 2 ani fiind perioada cu cea mai spectaculoasă dezvoltare a lui.
Este important ca părinții să se îngrijească nu doar de nevoile fizice ale bebelușului din momentul în care se naște: hrănit, schimbat, spălat, ci și de nevoile lui psihologice.
Nevoia de conectare este preponderentă, manifestându-se prin nevoia de a fi văzut, valorizat, respectat, de a fi unic. În primele zile de viață ale bebelușului, ea se manifestă prin nevoia de contact fizic, piele la piele, care de altfel nu ne mai părăsește niciodată pe parcursul vieții. Fiecare mamă, cu instinctul ei, știe că este important să-și ia bebelușul în brațe când acesta plânge. Aceasta este nevoia lui de contact fizic.
Pe măsură ce copiii cresc, încep să manifeste și celelalte două nevoi: competența și autonomia.
Nevoia de compentență este nevoia de a învăța, de a fi în stare. Această nevoie nu ne părăsește toată viața. La bebeluși, nevoia de a fi în stare se manifestă de pildă atunci când învață să meargă, când cad și se ridică de nenumărate ori până învață să pășească. Bebelușii manifestă zilnic această nevoie în absolut orice fac, pentru că ei asimilează sute de mii de informații și apoi fac conexiuni.
Nevoia de autonomie a copilului se referă la luarea deciziilor, la a face alegeri, la a fi în control asupra propriului corp. Bebelușii manifestă această nevoie de control asupra propriului corp când se opun la schimbarea scutecului sau, mai târziu, la diversificare, când mama vrea să-i împingă lingurița în gură și el refuză.
Dacă înțeleg aceste comportamente timpurii ale bebelușului, pentru că ele sunt foarte vizibile la început, părinții au toate șansele să-i ofere cel mai bun start în viață. Nevoile lui psihologice sunt la fel de importante ca cele fizice, iar satisfacerea acestora asigură o dezvoltare sănătoasă a bebelușului încă de la început.
Aici puteti sa urmăriți integral liveul cu Urania Cremene: https://www.facebook.com/moasavanialimban/videos/776921170517601
Și la acest link puteti găsi informații despre seminariile de parenting pe care le susține: https://uraniacremene.ro