Manevrele corecte de prim ajutor pot salva viaţa bebeluşului dumneavoastră!

3 august 2022
Manevrele corecte de prim ajutor pot salva viaţa bebeluşului dumneavoastră!

Bebeluşii sunt 100% dependenţi de adulţi. Curiozitatea micuţilor de a descoperi mediul înconjurător poate fi însă periculoasă. Asta pentru că ei nu cunosc pericolele şi nu se tem. De aceea, adulţii în grija cărora se află trebuie să îi protejeze şi, la nevoie, să le acorde primul ajutor. Am stat de vorbă cu doamna doctor Larisa Chiriac, medic pediatru, despre importanţa cursurilor de prim ajutor pentru viitorii părinți și pentru toți cei care se vor afla în preajma bebelușilor. 

Întrebare: Cât este de important ca un viitor părinte să facă un curs de prim ajutor pentru bebeluşi?

Larisa Chiriac: Consider că orice persoană trebuie să știe să acorde măsuri de prim ajutor. Trăim în societate și trebuie să avem grijă unii de alții.

A fi părinte impune, cu atât mai mult, cunoaşterea acestor măsuri, pentru că este ca o meserie despre care trebuie să înveți continuu. Copilul este diferit în fiecare etapă de dezvoltare, astfel că părinții pot întâmpina tot felul de probleme.

Copilul se află într-o continuă descoperire a mediului înconjurător, el nu cunoaște frica, astfel se expune pericolelor. Persoanele care au grijă de copii trebuie să aibă cunoștinte de prim ajutor ca să poate intervenii rapid și eficient. Orice ajutor poate salva vieți! 

Î: Dacă viitorii părinţi au deja cursuri de prim ajutor, dar clasice, pentru adulţi, mai este nevoie să facă un curs pentru bebeluşi? De ce?

L.C: Copiii nu sunt adulți în miniatură. Ei își continuă dezvoltarea și după naștere. Nu tot ce este bun pentru adulți se poate aplica și copiilor.

În acordarea primului ajutor trebuie să ținem cont de vârsta copilului pentru a administra tratamentul optim. Bebelușii sunt fragili şi anumite manevre aplicate îi pot răni grav.

Î: Ce pericole putem evita cunoscând manevrele de prim ajutor?

L.C: La cursul de prim ajutor învățăm în primul rând despre prevenție și apoi despre cum trebuie să acționăm în situații limită. Creierul uman poate rezista fără oxigen doar 5 minute!

Cunoscând măsuri de prim ajutor și aplicându-le corect și rapid putem menține circulația sângelui la un minim de supraviețuire până la venirea ajutorului specializat. Deci principalul rol al acestor manevre este salvarea vieții!

Î: Cât durează cursurile de prim-ajutor pentru viitorii sau proaspeţii părinţi?

L.C: Durata cursului este în jur de o oră şi jumătate, dar acest timp poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Altfel spus, este un timp bine investit.

Î: Ce altceva trebuie să mai ştim despre cursurile de prim ajutor?

L.C: În cadrul cursului, părinții vor învăța despre parametrii considerați normali la fiecare vârstă, ce pericole pot să apară, cum trebuie să acționeze și măsuri de prevenție. Lucrând de peste 10 ani în urgențe, am întâlnit cazuri dificile, grave și diverse.

Părinții vor afla din experiența mea la ce pericole sunt expuși copiii, cu ce afecțiuni se prezintă cel mai des la camera de gardă și cum ar putea fi evitate tragediile.

Î: Care sunt cele mai frecvente cazuri care ajung la Urgenţe? 

L:C: Cele mai frecvente simptome care îi aduc pe părinți cu copiii în camera de gardă sunt febră, tuse, vărsături. Deseori întâlnesc și cazuri de convulsii, ingestie sau inhalare de corpuri străine/lichide, traumatisme (prin cădere sau ranire cu obiecte), intoxicaţii. În astfel de situații, dacă ar beneficia de măsuri de prim ajutor acordate la domiciliu, ar putea fi împiedicate reale tragedii!

Am constatat ca părinții nu știu cum să procedeze în situaţii dificile, se panichează și rar aplică manevre care ajută. Aplicate incorect, acestea chiar agravează starea clinică a copilului.

Î: Aveţi o poveste care v-a rămas dragă în minte în urma predării acestui curs?

L.C: Viitorii sau proaspeții părinți sunt ca niște elevi la început de școală: majoritatea știu foarte puţine lucruri despre îngrijirea unui copil, despre cum să îl trateze sau cum să aplice metode de  prevenție. Toți însă sunt dornici de cunoaștere, pun întrebări acolo unde au neclarități, chiar și dintre cele mai simple întrebări, cum ar fi cât timp să țină geamul deschis la cameră. Partea frumoasă este că toți rămân cu informații importante de la curs. Cu majoritatea cursanților am păstrat legătura, devenind medicul copiilor lor. 

Î: Unde vă pot găsi părinţii sau viitorii părinţi care vor să urmeze cursuri de prim-ajutor pentru copii şi bebeluşi?

L.C: Cu un telefon şi o programare prealabilă la telefon 0753 072 902, mă pot găsi la Centrul Active Center din Strada Clucerului 55, etaj 2, apartament 6, interfon 6C. Îi sfătuiesc pe toţi cei care au mai ales copii mici în grijă – fie că vorbim despre părinţi, bunici, îngrijitori, educatori sau bone – să facă astfel de cursuri. Ele pot salva vieţi!

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa