Dragi gravide, mămici, tătici, părinți cu bebeluși, moașe și prietene,
Moașa Vania și ceilalți oameni apropiați ei vă așteaptă miercuri, 8 ianuarie 2020, începând cu ora 17:30, la Active Center, să ne bucurăm împreună și în acest an la Masa moașei!
Conform tradiției, în a treia zi de la Bobotează, în ziua de 8 ianuarie, moaşa le invita pe „nevestele” (femeile care nu au născut) şi pe „nepoatele” ei (femeile care au născut), precum şi pe preoteasa satului, şi le dădea o masă. Ele aduceau moaşei câte un plocon, într-un coş care conţinea: un colac, carne din porcul de Crăciun sau o pasăre, pâine şi o sticlă de vin. În mijlocul mesei pregătite de moaşă stătea un colac făcut chiar de ea şi o lumânare neaprinsă. Pe masă se mai puneau într-o farfurie: frunze de muşcată pe care stătea lipită cu miere o bucăţică de hârtie, care înseamnă că moaşa trebuie să fie plăcută „nepoatelor” şi „nevestelor” ca mierea de la flori albinelor.
Se închina câte un pahar de rachiu şi se servea câte o dulceaţă. Aprinzând lumânarea, moaşa spunea „Tatăl nostru” şi tămâia toate persoanele invitate la masă. Apoi, se servea masa, iar după ce „nepoatele” şi „nevestele” terminau de mâncat friptura, se aduna bacşişul moaşei de către una din nepoate. Într-o farfurie, ea punea un pahar cu vin, un picior de gâscă sau altă pasăre, o bucată de pâine, sare, piper şi ardei şi, întinzând farfuria în mijlocul mesei, striga: „Să fie moaşa la primejdie iute ca ardeiul”.
La sfârşit, moaşa mulţumea pentru bacşişul primit, muşca din piciorul de gâscă, bea vinul şi închina în cinstea persoanelor prezente.
„Dacă simțiți că vreți să fim împreună, vă aștept să veniți chiar fără să anunțați – surpriza va fi cu atât mai plăcută pentru mine. Sunt tare bucuroasă că și prin alte părți ale țării această tradiție a început sa fie reînviată. Vă aștept să petrecem împreună!”, spune moașa Vania Limban.
Aici evenimentul pe Facebook.