Perineul și purtarea bebelușului

8 aprilie 2021
Perineul și purtarea  bebelușului

Purtarea copilului în perioadă postnatală este importantă. 

Primele săptămâni sunt vitale pentru crearea legăturii și atașamentului, oferind continuitate și securitate, promovând alăptarea și contribuind la reducerea depresiei. Deci da, bebelușii ar trebui purtați cumva după naștere. Acest lucru nu are nevoie de o limitare; oamenii își pot ține bebelușii în timp ce stau jos și în timp ce se așază la fel de mult că în timp ce stau în picioare și se plimbă.

Atașamentul și contactul și piele cu piele sunt cele care favorizează legătură și eliberarea de oxitocină. Ajută la modelarea creierului bebelușului și au, de asemenea, un efect pozitiv asupra mamei! 

Purtarea unui nou-născut poate fi foarte vindecătoare dacă nașterea a fost traumatică fizic sau emoțional. Imediat după naștere, mușchii planșeului perineal au fost întinși, rupți sau, eventual, chiar tăiați prin epiziotomie. Ei au nevoie de timp pentru a-și reveni, iar primele săptămâni post-partum nu este momentul pentru a pune presiune adăugată susținută asupra țesuturilor vulnerabile. 

Astfel, există articole de babywearing ce pot fi purtate încă din spital sau în primele săptămâni după naștere. Acestea sunt concepute pentru a menține pielea bebelușului lipită de cea a mamei, astfel încât să ofere confort fizic și emoțional al ambilor.  

În perioadă ce urmează imediat nașterii sunt recomandate sistemele de purtare cu susținere pe umeri și poziționarea centurii de la bază ceva mai sus pe talie astfel încât să nu pună presiune pe zonă abdominală, facilitând astfel recuperarea musculaturii perineale de după naștere,  iar greutatea să poată fi distribuită echilibrat.

În cazul în care optați pentru un marsupiu ergonomic SSC  (soft structured carrier) ideal este să optați pentru un model care dispune de suport lombar, așa cum sunt spre exemplu, cele de la Ergobaby

De asemenea, purtarea bebelușului într-un marsupiu este recomandată în primele săptămâni după naștere, deoarece permite efectuare exercițiilor fizice speciale de recuperare  a tonusului musculaturii perineale în timp ce bebelușul se află în marsupiu. Excepție fac mamele care au avut rupturi grave ale musculaturii sau ale ligamentelor, acestea având nevoie în prealabil de recomandarea unui medic specialist în privință nivelului efortului permis/recomandat.

ArhiveNetopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa