Plimbarea cu bebelușul în perioada verii

23 august 2021
Plimbarea cu bebelușul în perioada verii

Vara este un anotimp preferat de multe mame și părinți pentru plimbările cu bebelușul afară sau mersul în vacanță la mare, dar temperaturile ridicate pot produce uneori disconfort și chiar probleme de sănătate bebelușilor, dacă nu sunt protejați. În ultimii ani, a apărut în Romania, din ce în ce mai des, datorită procesului de încălzire globală, fenomenul de caniculă, fenomen meteorologic de dogoare, fierbințeală, pârjol, toropeală, zăpușeală, cu temperaturi maxime care depășesc 35 de grade în cursul zilei și se situează în jurul a 20 de grade sau peste acest prag, noaptea.

Bebelușii sunt vulnerabili dacă sunt expuși la asemenea temperaturi extreme.

Mama, părinții, cei care au grija de bebeluș trebuie să aibă grija de temperatura la care acesta este expus  pentru a-i asigura confortul termic atât în casă, cât și dacă este scos afară. Bebelușul nu are glandele sudoripare bine dezvoltate și cel mai adesea nu transpiră. El are un sistem de termoreglare (reglare a temperaturii corpului) imatur la naștere, care se pune la punct la sfârșitul primului an de viață, și din acest motiv bebelușii se supraîncălzesc mult mai ușor decât adulții.

Semne de supraîncălzire la bebeluși: 

deshidratare, agitație, nu mănâncă. Unele studii evidențiază că ar putea exista o legătură între supraîncălzirea bebelușului și „sindromul de moarte subită”.

Recomandări pentru a preveni supraîncălzirea bebelușului: 

în casa, pe timpul verii, temperatura și umiditatea să fie confortabile – temperatura în camera copilului între 22 – 24 de grade, iar umiditatea menținută între 60 – 65 %. Folosirea  unui termohigrometru și reglarea aparatului de aer condiționat, al cărui flux este recomandat să nu cada direct pe bebeluș, asigură menținerea temperaturii și umidității la aceste valori.

Îmbrăcarea corespunzătoare a bebelușului: 

scos afara totdeauna cu capul acoperit cu o pălărioară / fes croșetat / bandana. În casa poate fi ținut fară căciuliță pe cap, cu un body fară mâneci sau cu mânecuțe scurte, fără pantaloni și șosetuțe subțiri din bumbac în piciorușe. Hainele să fie confecționate din materiale naturale precum bumbacul pentru că absoarbe transpirația, hăinuțe deschise la culoare și subțiri, previn iritațiile și infectarea pielii. Pentru noapte, o pijama body din bumbac și acoperit bebelușul când doarme cu o pătură foarte subțire, sau pus într-un sac de dormit subțire. În zilele caniculare sunt recomandate și 1- 2 băițe călduțe, cu apa cu 2 – 3 grade mai rece decât baia normală pentru a-l răcori și a-i menține pielea curata și sănătoasă.

Plimbarea bebelușului: 

dimineață până în ora 10.00 și după-amiaza după ora 17:00 /18:00 pentru a evita expunerea la razele ultraviolete nocive. Pielea bebelușilor nu dispune de un filtru împotrivă radiațiilor ultraviolete, de aceea aceștia pot face foarte ușor arsuri solare, pierd apa și electroliți din organism. Simptomele insolației la bebeluși sunt mult mai puternice decât la adulți: ochi ce par înfundați în orbite, vărsături, gura uscată, febra.

Protejarea pielii bebelușului: 

cu loțiuni sau creme cu factor mare de protecție, la plimbări pielea protejat cu crema cu FPS minimum 30, speciale pentru copii, rezistente la apă, aplicate înainte de a ieși la plimbare și pentru care se repetă aplicarea la fiecare 2 – 3 ore, mai ales la nivelul feței. 

Hidratarea bebelușului: 

bebelușii alăptați în exclusivitate sunt hidratați corespunzător și nu au nevoie de adaos de apă. Bebelușii care primesc lapte de mamă și completare cu lapte formulă, în zilele caniculare de vară, pentru o bună hidratare este recomandat să li se dea suplimentar lichide ca apa plată sau ceaiurile din plante neîndulcite. Bebelușii hrăniți doar cu formule de lapte praf sau dacă s-a trecut la diversificare au nevoie de suplimentare hidratare cu apa plată și ceaiuri în fiecare zi, de câteva ori pe zi , în cantități mici, și ori de câte ori cer cei mici. Copiii cu infecții urinare sau cei cu afecțiuni acute cu febra asociată, au nevoie de o cantitate mult mai mare de apa.

Alimentația bebelușului: 

dacă este un bebeluș mai mare și s-a trecut la diversificare, alimentația lui trebuie să includă multe legume și fructe. De evitat alimentele greu de digerat precum carnea, ficatul, ouăle, untul, ciocolata sau prăjiturile cu frișcă. Daca vreți să mergeți cu un  bebe mai mare de 6 luni luni la mare, pentru protecție împotrivă razelor ultraviolete se poate face timp de o luna înaintea datei de plecare o cură cu suc de morcovi, un pahar zilnic.

Cum se protejează bebelușul daca mergeți la mare: 

nu v fi expus direct la soare înaintea vârstei de 2 ani; până la aceasta vârstă recomandarea este să fie ținut sub umbrela. Evitați mersul la plajă în intervalul 10:00 – 18:00, când razele UV au intensitate maximă. Și nu uitați de folosirea cremei cu protecție solară și hidratare.

Bebelușul nu trebuie expus la soare direct: 

de evitat „băile de soare”; vitamina D se formează în piele sub acțiunea soarelui, dar pentru că toți bebelușii primesc vitamina D oral pentru a preveni apariția rahitismului, nu este nevoie să să fie expuși sub acțiunea directă a razelor solare, nici măcar în zilele înorate, deoarece razele ultraviolete pot avea nivel ridicat chiar și în aceste zile. Pentru protecția bebelușului, căruciorul în care-l plimbați trebuie să fie acoperit cu o copertină confecționată dintr-un material subțire, deschis la culoare, aerisit că să ofere o buna ventilație.

Insolația bebelușului:

este o urgență de gradul 1 și, în caz de insolație, părinții trebuie să se adreseze de urgență unui medic pediatru. Amânarea tratării insolației poate fi fatală, mai ales în cazul copiilor mici. Semnele insolației: febra, absența transpirației, buze uscate, respirație modificată, pete roșii pe piele, convulsii, comă. 

Masuri de prim ajutor în caz de insolație, până când ajungeți la un medic: 

puneți copilului într-un loc umbrit, răcoros, înveliți-l imediat  într-un cearceaf sau un prosoap udat în apa călduță, cu 3 – 5 grade mai rece decât temperatura corpului, hidratați-l (lapte, apă, ceai) și, dacă are temperatură, administrați antitermice pentru a evita creșterea temperaturii și apariția convulsiilor.

Foto: Oleksandr Koval, Unsplash

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa