„O mamă care îşi asumă naşterea va rămâne pentru totdeauna o femeie puternică şi responsabilă” – Moaşa Vania
“Cred că, de la o generaţie la alta, femeile îşi pierd instinctul natural în ceea ce priveşte naşterea. Este nevoie de pregătire şi de informare pentru ca femeile din ziua de astăzi să aibă naşteri naturale uşoare, cu perineu intact” – Corina Cristolțan-Cîrstoiu.
Corina Cristolțan-Cîrstoiu are 38 de ani. În urmă cu un an a devenit mamă pentru prima oară. După ce a rămas însărcinată, a decis că va naște natural şi credea că este pregătită. Curioasa din fire însă, a vrut să știe exact ce presupune aducerea pe lume a unui copil, prin ce va trece și de ce are nevoie ca totul să meargă bine. Atunci a început să se documenteze și a realizat câte nu știa, de fapt. A decis astfel, să caute în continuare informații și să apeleze la ajutor și sprijin din partea unui specialist. A decis că Moașa Vania este persoana potrivită pentru a avea succes.
Î: Ce cursuri ai făcut cu Moaşa Vania?
C.C: Am urmat aproape toate cursurile de la Active Center, dar am început cu cel pentru Naşterea asumată, da pot. Am început prin luna a patra şi am învăţat extrem de multe lucruri. Vania explică pe înţelesul tuturor şi insistă pe ceea ce este esenţial să înţeleagă viitoarea mămică. Respiraţia, de exemplu… este esenţial să ştii, în timpul travaliului, cum să respiri. Sigur, în acele momente, când durerile se intensifică şi adrenalina e la cote maxime, ai senzaţia că ai uitat tot ce ai învăţat. E suficient însă ca moaşa sau asistentele care asistă la naştere să te ghideze şi să fii din nou în control. Pentru că tu, de fapt, ai informaţia şi o foloseşti pentru tine.
Î: Cum a fost experienţa naşterii?
C.C: Din punct de vedere fizic, a fost aşa cum mă aşteptam. Am avut o naştere uşoară, dar asta pentru că nimic nu m-a luat prin surprindere. Sigur, au fost dureri mari, dar ştiam că aşa va fi şi am ştiut să le manageriez. Regula celor trei R a Moaşei Vania (relaxare, răbdare şi respiraţie) este o regulă de aur. Dar nu e suficient să ştii că ea există. Trebuie să ştii cum să o pui în practică. Pentru că nu e simplu deloc, atunci când ai contracţii la 10 secunde, să te relaxezi sau, când travaliul durează deja de câteva ore, tu să ai răbdare. Aceste lucruri se antrenează şi se învaţă. Cred că gravidele care vor să nască natural trebuie să înceapă aceste cursuri cât mai devreme cu putinţă.
Î: Ai născut cu perineu intact. Cum te-ai pregătit?
C.C: Încă de când am cunoscut-o pe Vania i-am spus că vreau să nasc natural şi că sunt dispusă să fac orice pentru a evita epiziotomia şi/ sau rupturile. Atunci Vania mi-a propus să urmez şi cursurile de Perineum Fit. Le recomand din inimă. Sunt foarte utile şi după naştere şi, am înţeles de la Vania, că sunt foarte bune şi pentru femeile care nasc prin cezariană (fie că aşa aleg, fie că sunt nevoite), pentru că muşchiul perineal îşi pierde tonusul în timpul sarcinii din cauza hormonilor. De asemenea, Vania mi-a vorbit despre Epi-No, un dispozitiv cu ajutorul căruia te poţi antrena pur şi simplu pentru naşterea naturală.
Î: Când ai început să foloseşti Epi-No?
C.C: Cred că undeva în ultimul trimestru de sarcină. Eu am născut în februarie şi am început exerciţiile cu Epi No undeva în luna noiembrie sau decembrie. Am făcut o singură şedinţă cu Vania şi a fost suficient să mă descurc singură apoi. Eu am preferat să merg cu aparatul la ea să-mi arate efectiv cum se foloseşte. Apoi l-am folosit cam de una-două ori pe săptămână.
Î: Care este sfatul tău pentru gravidele care vor să nască natural?
C.C: Le sfătuiesc să nu renunţe la visul lor. Şi să se informeze temeinic, pentru că e important să ştie la ce să se aştept, e important să ştie ce opţiuni de medicaţie au, etc. Eu, de exemplu, am ales să nasc fără anestezie, dar am avut nevoie de perfuzie cu oxitocină pentru că nu mă dilatam. Atunci când mi s-a propus, ştiam deja de la Vania despre asta şi am luat o decizie în cunoştinţă de cauză. De asemenea, nu vă bazaţi pe faptul că citiţi despre exerciţii Kegel sau despre respiraţie în travaliu. E important să le faceţi corect şi aveţi nevoie de îndrumarea unui specialist pentru asta. Şi, nu în ultimul rînd, e important să discutaţi cu medicul dumneavostră şi cu Moaşa încă de la început despre faptul că vreţi să naşteţi natural. Asiguraţi-vă că vă susţin 100% în decizia pe care aţi luat-o!