Prima săptămână cu bebe acasă

8 iulie 2021
Prima săptămână cu bebe acasă

Prima săptămână acasă după nașterea bebelușului este cea mai grea, cu un nivel de stres ridicat pentru proaspeții părinți, fiind o adevărată provocare pentru ei nu doar la nivel fizic, ci și emoțional.  

Nu este ușor pentru mamă și tata să rămână treji când bebelușul doarme,  să-l verifice și să-l urmărească în permanență, să se trezească și să scoale din pat de nenumărate ori noaptea, să descopere de ce bebelușul plânge uneori foarte intens și ce nevoi are. 

Nu este ușor pentru o mămica să gestioneze reamenajarea spațiului din casă: cameră unde va dormi copilul, dulapul sau comoda de hăinuțe, locul pentru schimbat & înfășat, locul din bucătărie pentru spălat /uscat / sterilizat biberoanele, suzetele, tetinele, altele. 

Iată aspectele cu care se confrunte adesea părinții bebelușului nou născut în prima săptămâna după naștere atât legat de statusul lor, cât și de cel  al bebelușului adus acasă: 

1. Mama și disconfortul după naștere  

Oboseala survine după naștere; odihna mamei este foarte importantă în recuperarea postnatala; de statusul de odihnă depind și menținerea, și sporirea secreției lactate

Durerile de spate datorate modificărilor curburilor coloanei vertebrale în perioadă de sarcină; mama trebuie să adoptate poziții de alăptare cât mai comode și relaxante cu protejarea spatelui, folosind o pernă de alăptare, să facă băița bebelușului într-o  cadă cu înălțime ergonomică, să poarte bebelușul într-un baby carrier, portbebe, în cărucior. 

Perineul slabit, cu pierderi de pipi involuntare, hemoroizi sau chiar început de prolaps urorgenital; este recomandată tonifierea perineului prin exerciții Kegel, exerciții de perineum fit începute imediat după naștere, dispozitiv epi-no la 6 săptămâni de la naștere 

2. Tatăl: responsabilități și „maratonul” după naștere 

Adaptarea la noile responsabilități de tata nu este așa ușoară: mamă trebuie să implice tatăl încă din prima zi când a venit cu bebe acasă la schimbat scutecul,  îmbrăcare, mesele bebelușului, băiță.  

Oboseală datorată drumurilor pentru unele acte, cumpărăturilor de ultimă oră pentru mamă sau bebeluș; concediul de 3 săptămâni după naștere (dacă a făcut un curs de prim ajutor) poate să-i ofere tatălui posibilitatea de a-și împarți timpul atât pentru nevoile curente, îngrijirea bebelușului, dar și pentru momentele de intimitate și joacă cu cel mic.

Mama & tata tebuie să-și împartă îndatoririle încă de la început: să nu se  priveze de somn; să-și împartă intervalele de somn pentru zi/noapte; să-și regleze propriile ritmuri  de somn în funcție de bebeluș și nu invers; să gestioneze timpul astfel încât fiecare să aibă un timp de odihnă; să împartă toate îndatoririle legate de curățenie, gătit, spălat.

Dacă mamă are lapte, dar este obosită, se poate mulge cu pompă pentru două mese și poate lasă tatăl să hrănească  bebelușul, iar ea să se odihnească în altă cameră.  

3. Bebelușul și primele lui nevoi 

Somnul este foarte important, cu un rol esențial în dezvoltarea fizică și intelectuală a bebelușului; el poate dormi 23 din 24 de ore; atenție, etapele lui de somn și trezire s-ar putea să nu coincidă cu ale părinților; bebelușul își reglează ciclul de somn diurn /nocturn abia după prima lună de viață, când renunță și la una din mesele de noapte, și începe să doarmă mai puțin ziua și mai mult noaptea.

Ritmul de somn al bebelușului este ghidat de senzația de foame; el suge la cerere acum, dar ulterior, după prima lună, va începe să-și regleze ritmul meselor la 3 ore.  

În prima săptămână bebelușul adoarme imediat după ce mănâncă:  mângâiatul după masă îl poate ajută să adormă singur în patul lui; este important că părinții să-i creeze bebelușului de la început un spațiu de somn, cu obiecte familiare care-l vor ajută să se simtă în siguranță și să să adoarmă singur după 3 luni.  

Senzația de foame a bebelușului și alăptatul la cerere sunt alte provocări căreia mamă trebuie să le facă față, mai ales că până la instalarea secreției lactate pot  fi unele probleme (ragade, canale înfundate etc.); o discuție cu moașa / consultantul în alăptare poate să ajute foarte mult mama pentru punerea corectă a copilului la sân, golirea sânilor; alăptarea la cerere ințiată din prima săptămână după nașterea bebelușului este asociată cu alăptarea exclusivă la sân care asigură hrănirea lui corespunzătoare, în ritmul organismului său, stimulează creșterea secreției lactate.

Plânsul bebelușului nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare; anunță o nevoie a bebelușului: îi este foame, îi este somn, este balonat, are scutecul murdar, este obosit, are o stare de rău (însoțită și de năsuc care curge, scaune dese, tuse etc.) Plânsul nocturn este posibil ca bebelușul să fie agitat în cursul nopții și să plângă frecvent în această primă săptămână de viață, și doar ținutul lui în brațe și legănatul să-l liniștească
Părinții trebuie să respecte ritualul de seară al bebelușului: băiță, ultima masă, lumina difuză și temperatură potrivită în cameră, altele; dacă totuși nu se liniștește, este recomandată înfășarea bebelușului într-un „bebe cocon sau swaddler” și legănatul lui pentru a-l ajută să-și amintească senzația de presiune din uter, să se liniștească și să adoarmă.

Primele toalete ale bebelușului acasă: destul de repede mama capătă abilitățile necesare și este bine să-l inițieze și pe tătic; zilnic, dimineață și seară, se face igiena feței – ochii dinspre unghiul extern spre cel intern), gurița, pentru a îndepărta resturile de lapte uscat și salivă, năsucul, obrajii, fruntea, bărbia; urechile (pavilionul, conductul auditiv); plicile gâtului; subțioară (cu brațele ridicate), palmele și între degete.
Bontul ombilical: dezinfectat, pudrat cu baneocin; cade înainte de a-10-a zi; după cădere poate persistă o herniere care face cordonul proeminent. Fundulețul: schimbarea scutecului: 4-6 ori/zi; fundulețul se spală spre spate, cu săpun; eritemul fesier apare datorită agresiunii urinei, scaunelor, florei bacteriene.

Sfaturi de la moașă

  • nu cântăriți bebelușul după fiecare masă; dacă el da semne că nu se sătură (se trezește la 1 oră după ultima masă, plânge, este agitat, își bagă pumnișorii în guriță, caută cu gurița sânul). Faceți o probă a suptului la careva mese, pentru a putea trage o concluzie.
  • băiță: de 2-3 ori/sapt; temperatură în cameră de baie 22-25 grade C; apa din cădiță 36-37 grade C; 5- 7 minute; săpunit cu mâna corpul copilului, nu cu buretele, pentru a nu traumatiza pielea sensibilă a bebelușului; clătirea; uscarea „tip sugativă”, nu prin ștegere pentru că poate afecta pielea sensibilă a bebelușului;
  • crustele seboreice de pe cap se ung cu ulei înainte de baie și apoi se perie cu un pieptene;
  • trebuie evitată înfășarea strânsă a bebelușului, deoarece dereglează respirația, circulația sanguină, menține căldura;
  • chiloțeii de unică folosință se pot folosi permanent până la 6 luni; apoi doar în călătorii, în timpul somnului, în vizite.

Sfaturi de la moașă pentru o tânără mamă atunci când bebelușul plânge foarte puternic


Bebeluș neliniștit, plânge deși este hrănit, schimbat, ceea ce înseamnă că plânge din altă cauza:

  • este bolnav, așa că trebuie anunțat medicul;
  • are mâncărimi sau erupții – va fi schimbat mai des, lăsat cu fundulețul la aer, folosită o cremă specială;
  • are dureri de burtică – recomand căldură pe burtică, masaj;
  • este afectat de excitanți externi – frig, căldură: temperatură din cameră copilului (optimă între 20-22 grade C); lumină sau sunete prea puternice; îmbrăcatul, dezbrăcatul, baia;
  • panica mamei care se transmite copilului.

Ce poate face mama când bebe este agitat și plânge: îl alăptează, îl ține în brațe în poziție verticală să eructeze); îl înfașă strâns; îl leagă; îl pune în băiță cu apa caldă (36 de grade C); îi face masaj de netezire pe burtică / spate; îi distrage atenția pentru a face bebelușul să uite de ce a început să plângă.

Semne de urgență la bebeluș

Vărsături în jet, temperatură peste 39 grade C, plânge intens, zgomotos rapid, țipete de durere, scaun cu sânge mucus, creștere greutate. Este un semn că trebuie anunțat medicul și explicat tot ce a mâncat bebe timp de 8 ore dacă are ochi înfundați, scutec uscat de 6 ore. Trebuie anunțat medicul bebelușul dacă plânge mult, dacă plânsul este diferit de cel obișnuit, este apatic/somnoros, plânge succesiv (6 ore), are erupții pe corp care țin mai mult de 2 zile, alte semne.

Asigurați-vă că aveți datele de contact importante; medic pediatru, consultant în alăptare.

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa