Probleme în sarcină? Recomandările moaşei

27 august 2020
Probleme în sarcină? Recomandările moaşei

Sarcina este o perioadă cu o mare încărcătură emoţională, care culminează cu momentul în care viitoarea mamă simte în burtica ei primele mişcări ale bebeluşului (fie ca alunecarea unui peştişor, fie ca un fâlfâit de aripi de fluture sau, mai prozaic, ca pe nişte borborisme intestinale).

Acest semnal de confirmare şi conştientizare a sarcinii o face pe viitoarea mamă să accepte şi părţile mai puţin plăcute ale acesteia: greţuri, oboseală, mâini şi picioare umflate, greutate în picioare, insomnii şi lista poate continua.

În asemenea momente,  moaşa – cu multa grijă şi răbdare, vă poate ajuta să înţelegeţi cauza acestor  probleme, făcându-vă recomandări care nu intră în sfera medicamentelor, ci în cea a unor alternative naturale, care nu vor afecta sănătatea copilului din burtică.

Recomandările moaşei, în funcţie de probleme:

  • Grețuri –  acestea sunt cauzate de modficările hormonale. Creşterea producţiei de estrogen şi progesteron fac ca stomacul să elimine mai lent alimentele. Evitaţi consumul de lichide în timpul mesei, apelaţi la acupunctură, masaj de relaxare şi meditaţie!
  • Edemele  sau picioarele umflate – cauzate de  creşterea volumului de sânge şi de presiunea cu care apasă uterul pe organele din zona abdomino-genitală; circulaţia sanguină de întoarcere de la picioare către inimă prin vena cavă inferioară este îngreunată şi se produce retenţia apei în ţesuturile gleznei şi labei piciorului, generând apariţia edemelor (umflarea picioarelor). Moaşa recomandă mersul pe jos – 5000 de paşi zilnic, înotul, masajul limfatic, picioare ridicate la 45 de grade şi pauze de relaxare şi mişcare la fiecare  90 de minute de lucru la birou. În cazul în care edemele de la picioare se corelează şi cu edeme ale palmelor şi feţei şi cu creşterea tensiunii arteriale, moaşa recomandă consult de urgenţă la medic, pentru efectuarea unor analize specifice de identificare a unei posibile complicaţii în sarcină (preeclampsia, de exemplu).
  • Modificări ale sânilor: furnicături, căldură locală, scurgeri, dureri  – acestea dispar la sfârşitul primului trimestru. Moaşa recomandă ca soluţie susţinerea sânilor cu sutien sau bustieră.
  • Vergeturile – cauzate de ruperea fibrelor de ţesut conjuctiv la nivelul sânilor, periombilical, pe burtică şi coapse. Moaşa recomandă, pentru prevenţie şi atenuare, masaj zilnic cu cremă antivergeturi după duşul de seară, dar şi prin masaj general săptămânal, plus consum de lichide – 2,5 litri/zi (apa plată este de preferat)!
  • Sexul nu este contraindicat – doar dacă este colul scurtat/deschis, apar sângerări, dureri, caz în care, dacă persistă după întreruperea relaţiei intime de cuplu, moaşa recomandă un control la medic.
  • Petele maronii pe piele – din cauza creşterii secreţiei de melanină; cloasma de sarcină, pigmentare frunte, nas, obraji, linea nigra. Moaşa recomandă evitarea expunerii la soare!
  • Pofta de mâncare şi creşterea în greutate – o gravidă trebuie să consume cu 300 calorii mai mult decât în mod normal: 3 mese principale + două gustări, în care să fie incluse proporţional proteine, lipide, carbohidraţi. Evitaţi branza moale, care poate conţine bacteria Listeria!
  • Oboseala şi vlăguirea – creşteri ale progesteronului, scăderea glicemiei şi a tensiunii arteriale, creşterea volumului sanguin. Moaşa recomandă odihnă, aport de fier şi proteine în hrana zilnică, dar şi mişcare şi sporturi (evitate cele cu risc de căzături): mersul pe jos, înotul, bicicleta medicală, alergarea uşoară.
  • Arsuri şi Constipaţie – slăbirea sfincterului esofagian inferior şi creşterea presiunii abdominale. Moaşa recomandă mese dese şi moderate cantitativ (gravida nu mănâncă pentru două persoane!!!),consum de fibre şi lichide. Evitate cafeaua, ciocolata şi grăsimile, mâncărurile condimentate. Se recomandă poziţie de relaxare sau somn cu spatele ridicat sprijinit pe perne.
  • Pierderi de urină – din cauza modificărilor hormonale, în speţă relaxina este cea care înmoaie sfincterele, dar şi presiunii crescute de uter pe vezica urinară. Moaşa recomandă exerciţii Kegel şi Perineum fit.
  • Ameţeli – dilatarea vaselor de sânge generează scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, intervin stresul şi oboseala. Moaşa controlează, la fiecare întâlnire, tensiunea arterială a gravidei. Recomandă gravidelor să evite statul prelungit în picioare, dar şi ridicarea cu precautie din poziţia întins sau şezut în poziţia „în picioare”.
  • Insomniile apar mai ales spre sfârşitul sarcinii, din vina gândurilor legate de naştere, dar şi a disconfortului creat de sarcină. Moaşa recomandă ca ultima masă să nu fie mai târziu de ora 20:00; folosirea unei perne de travaliu pentru susţinerea burticii, poziţia de somn pe partea stângă sau pe spate semiridicată, susţinută de mai multe perne puse la spate.

ATENŢIE! În caz de sângerări, dureri abdominale, ameţeli persistente, trebuie să vă adresaţi imediat medicului!

Pentru mai multe informaţii despre sarcină, naştere, recuperare post-natală şi îngrijirea bebeluşilor vizitaţi site-ul www.activecenter.ro. Acolo găsiţi întreaga gamă de cursuri online şi offline pe care le ofer. De asemenea, vă aştept cu drag pe paginile de Facebook Moaşa Vania şi Active Center!

Foto: Unsplash.com

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa