Foarte multe mămici îşi doresc să alăpteze, dar se tem că anumite proceduri de înfrumuseţare le-ar putea afecta lactaţia sau, mai rău, ar putea face rău bebeluşului. Iată câteva întrebări şi răspunsuri:
Nu există studii care arată că aceste proceduri influenţează în vreun fel lactaţia (cantitate şi calitate) şi nici sănătatea bebeluşului alăptat. Cu toate acestea, multe saloane recomandă epilarea cu laser, de exemplu, la două luni de la încheierea perioadei de alăptare, şi asta din cauza hormonilor. La nivelul pielii pot apărea reacţii de genul petelor maronii sau chiar decolorări.
În această perioadă recomand epilarea cu ceară, cu lama sau cu cremă depilatoare. Dacă alegeţi ultima variantă, epilaţi-vă imediat după ce aţi hrănit copilul. Astfel, până la următoarea masă, va dispărea mirosul cosmeticelor care l-ar putea face reticent pe bebeluş la acceptarea sânului.
Nu există restricţii privind manichiura sau pedichiura la salon. Asiguraţi-vă doar că apelaţi la un salon serios şi că ustensilele sunt bine dezinfectate. Este o regulă valabilă în orice perioadă a vieţii. Cât despre unghii cu ojă semipermanentă, cu gel sau cu acryl, nu există interdicţii în alăptare. Deşi veţi fi expusă lămpii UV, expunerea este una de scurtă durată. Specialiştii sunt însă mai reticenţi în privinţa acestor proceduri atunci când vorbim de femeile gravide.
Aceste proceduri nu sunt periculoase. Vă puteţi vopsi părul chiar şi în timpul sarcinii, prin urmare, în perioada alăptării nu există nicio restricţie. Trebuie doar să ştiţi că, în primele 2-3 luni de la naştere, din cauza dezechilibrelor hormonale, majoritatea femeilor pierd o cantitate mare de păr. Alegeţi cu grijă produsele cu care vă coloraţi părul! Acestea ar putea amplifica procesul de pierdere a părului!
Pe aceste produse sunt trecute indicaţii privind folosirea în timpul sarcinii şi a alăptării. În timpul sarcinii NU sunt indicate. În timpul alăptării însă nu sunt, de regulă, restricţii. Substanţele active nu trec în lapte, deci nu afectează bebeluşul.
Aceste creme sunt chiar indicate, doar că trebuie să vă alegeţi cu grijă momentul zilei pentru a le folosi. Mirosul, gustul şi textura l-ar putea face pe bebeluş să respingă sânul. Prin urmare, folosiţi-le după ce aţi hrănit copilul şi spălaţi bine sânul înainte de următoarea masă.
ATENŢIE!
Dacă aveţi şi alte dileme referitor la ce aveţi voie şi ce nu aveţi voie să faceţi în timpul alăptării, din punct de vedere al procedurilor de înfrumuseţare, lăsaţi-mi un mesaj. Mă voi documenta şi voi reveni cu un răspuns în cel mai scurt timp posibil!
Cu drag, Moaşa Vania!
Foto: David Clubb / Unsplash