Sarcina şi pericolele expunerii la substanţele toxice

2 decembrie 2016
Sarcina şi pericolele expunerii la substanţele toxice

Pe toată perioada sarcinii e bine să eviţi expunerea la anumite substanţe sau microorganisme extrem de toxice, care se pot găsi în mediul în care îţi desfăşori activitatea sau în care trăieşti.
Care sunt acestea?
 

  • Plumbul. Se găseşte în diverse vopseluri sau în bateriile uzate pe care în loc să le reciclăm le uităm pe undeva prin casă. Deci o mică inventariere a lor este de bun augur. De asemenea, este bine să nu te expui riscului de a te contamina cu plumb stând în preajma suprafeţelor proaspăt vopsite.

 

  • Mercurul este un metal greu, incriminat pentru o serie întreagă de disfuncţii atunci când cantitatea lui în corpul mamei depăşeşte un anumit prag. Se găseşte în peştii prădători, macrou, fructe de mare, în neoane şi în termometre. Deci mare atenţie la mânuirea termometrelor, a neoanelor, dar şi la peştii pe care îi consumi. Poţi mânca fără grijă peşti precum: somon, hering, sardine, anşoa, păstrăv.

 

  • Fluorul din pastă de dinţi este destul de toxic, mai ales pentru că se asimilează rapid, pentru că intră în contact cu mucoasele din gură. Ştim că în organism se asimilează aproximativ 60 % din ceea ce punem pe piele. Aşadar, ar fi bine că măcar pe perioada sarcinii să eviţi pastele de dinți care conţin fluor şi să optezi pentru cele cu ingrediente naturale.

 

  • Toluenul din ojă şi acetonă sunt incriminate că ar afecta sistemul cardiovascular, dar şi pe cel nervos central. Aşadar, poţi să ai unghii îngrijite, dar fără să le dai cu ojă pe tot parcursul sarcinii – această este soluţia ideală pentrua evita să intri în contact cu substanţele nocive de care vorbeam.

 

  • Arsenicul care se găseşte în diverse pesticide cu care sunt stropite culturile de fructe şi legume este extrem de periculos. Că să-l eviţi e bine să încerci să consumi alimente autohtone, de sezon, din zona georgrafică în care locuieşti. Dacă pofteşti la căpşuni în toiul iernii trebuie să fii conştientă că acestea conţin tot felul de chimicale, căci producţia lor nu este firească în aceast sezon. Poţi să înlocuieşti fructele proaspete, dar chimizate, cu cele congelate, care au fost recoltate în sezon şi în mod sigur au mai puţine chimicale.

 

  • Bisfenolul A este o substanţă care se găseşte în pet-uri şi alte recipiente de plastic, dar şi în conserve. Este extrem de periculos, deoarece strică balanţa hormonală, fiind confundat de organism cu un hormon. Atenţie şi la biberoanele folosite după naştere pe care ar trebui să fie specificat că nu conţin acest chimical.

 

  • Ftalaţii din produsele de îngrijire influenţează negativ dezvoltarea organelor bebeluşului. Aşadar, pe tot parcursul sarcinii, dar şi după, e bine să foloseşti produse de îngrijire şi de igienă cât mai naturale, care nu conţin parabeni, ftalați, SLS sau alte chimicale. Când spunem produse de îngrijire şi igienă ne referim la toate produsele, începând cu detergentul şi balsamul de rufe şi terminând cu şamponul, crema de corp, crema de faţă, spumă de par, parfumul, fondul de ten.

 
Alte sfaturi de care e bine să ţii cont:

  • Evită carnea crudă sau care nu este suficient gătită şi preparatele de tip sushi, deoarece pot cauza o toxiinfecţie alimentară. O infecţie cu Salmonella poate afecta chiar fătul, la fel şi infecţia cu Listeria sau E-coli.

 

  • Evita ouăle crude tot din cauza riscului de infectare cu Salmonella. Când spunem ouă crude ne referim desigur şi la preparatele care le conţin preparate de tipul maionezei.

 

  • Fructele şi legumele trebuie bine spălate pentru a evita infectarea cu toxoplasmă, un patogen care poate provoca chiar şi avort spontan. Chiar şi portocalele şi fructele cu coajă tare trebuie spălate pentru că există riscul că la magazin acestea să fi stat lângă alte fructe contaminate şi, manevrându-le pentru a le decoji, te poţi contamina.

 

  • Cofeina în exces, alcoolul şi fumatul trebuie evitate în timpul sarcinii pentru că pot avea un efect nociv asupra fătului.

 

  • Brânzeturile provenite din lapte nepasteurizat sau cele moi ori cu mucegai, de tipul Brie, Camambert, Roquefort sau Gorgonzola nu sunt recomandate în sarcina.

 

  • Medicamentele de orice fel, fără recomandarea medicului, pot avea efecte extrem de nocive asupra fătului.

 

  • Sauna sau băile fierbinţi sunt contraindicate în timpul sarcinii, la fel şi masajele cu uleiuri de aromaterapie. Temperaturile ridicate din timpul saunei pot provoca dezechilibre de dezvoltare a funcţiilor cerebrale ale fătului şi predispun către avort.

 
Alina Dumitru
 
Consilier de nutriţie şi stil de viaţă sănătos
 
www.academia-de-sănătate.ro
 
Colaborator Active Family Center
 
Pentru programări de consultanţă în nutriţie, sunaţi la numărul 021.310.76.90- Recepţie Active Family Center

Arhive



Netopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa