"Sărut mâna, moașă" – vă aștept la "masa moașei", duminică, 7 ianuarie

4 ianuarie 2018
"Sărut mâna, moașă" – vă aștept la "masa moașei", duminică, 7 ianuarie

În tradiția satului românesc, în ziua de 8 ianuarie, moașa satului dădea o masă la care erau invitate toate mamele care născuseră, gravidele care urmau să nască, preoteasa satului, dar și alte femei din comunitate.
Fiecare invitată trebuia să aducă plocon moașei: o sticlă de vin, pâine, colac, carne de pui sau porc rămase de la Crăciun. Ploconul se punea pe masa pregătită de moașă cu un colac făcut de ea, o lumânare neaprinsă, frunză de mușcată cu o hârtie lipită cu miere pe ea, sugerând că moașă trebuie să fie plăcuta că mierea din flori albinelor.
Masa începea prin “închinarea” unui pahar de țuică și servirea unei dulceți. Moașă aprindea lumânarea și rostea “Tatăl Nostru”, tamâind invitatele. După aceea, ele serveau câte o bucățică de friptură. După terminarea mesei, una dintre invitate aduna “BACȘIȘUL” moașei.
La sfârșit, moașa punea într-o farfurie un picior de gâscă sau altă pasăre, sare, piper și ardei, un pahar de vin, și întinzând farfuria în mijlocul mesei striga „Să fie moașă la primejdie iute ca ardeiul”, închinând în cinstea persoanelor prezente.
(Sursă: Nașterea la români – Studiu etnografic – Preot Fl. Marian)
Dragi gravide, mame, moașe, doamnă preoteasă, prietene, ca în fiecare an vă invit la „masa moașei”. Duminică, 7 ianuarie 2018 (din motive logistice, în avans cu o zi față de tradiție), între orele 11.30 și 13.30, cu mic cu mare, vă aștept cu drag la sediul Active Center!
Vă rog confirmați participarea la recepția Active Center: 021 97 57; 0753 072 902; sau pe e-mail la adresa office@activecenter.ro.
Vom avea și o tombolă pentru participante, cu următoarele premii:
2 masaje de relaxare gravidă / mamă
2 masaje de tonifiere bebe
1 masaj relaxare moașă/prietenă
Să ne vedem cu bine!

ArhiveCopyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa