Scrisoarea moașei (III)

14 martie 2023
Scrisoarea moașei (III)

Dragile mele, 

Tocmai m-am întors de la Belgrad, acolo unde am participat la un congres despre îngrijirea oferită de moașe, despre alăptarea prematurilor, folosirea unor poziții în prezentația pelviană pentru evitarea operației cezariene, evitarea epiziotomiei și protejarea perineului, despre poluare și efectele negative asupra sănătății gravidelor, mamelor și bebelușilor. 

Cum ar fi?

Cum ar fi ca și în Romania femeile să poată fi urmărite de o moașă de la începutul până la sfârșitul sarcinii, la naștere, și după – în perioada postnatala? Cum ar fi ca gravidele să ajungă la un medic doar în situația în care ar apărea complicații? 

Acesta este modelul „Midwifery Led Care” care se aplică în multe țări cu foarte mare succes. Beneficiile  sunt uriașe pentru mamă și copil, atât din punct de vedere al stării de sanatate, cât și din punct de vedere economic. 

Ce se întâmplă în România?

Din păcate, în Romania nu prea mai există moașe licențiate care să ofere acest model de îngrijire… De ce? Pentru că profesia aproape că a dispărut. Motivele sunt multiple: pornind de la universitățile care nu au promovat Facultatea de Moașe, Ministerul Sănătății care nu a scos posturi pentru moașele licențiate și încheind cu sistemul sanitar defectuos care încurajează adeseori abordări medicale în sarcină, la naștere (nașterile prin cezariană) și după. 

În țările civilizate,  moașa este punctul de referință pentru sarcina fără probleme și nașterea  naturală pe cale vaginală. Moașa îi este alături gravidei la fiecare pas și o pregătește pentru experiența nașterii naturale, pentru alăptare, dar și pentru primele îngrijiri acordate bebelușului. Femeile sunt astfel mult mai sigure pe ele și gradul lor de fericire în sarcină și în lăuzie crește exponențial. 

Și voi puteți fi moașe

Vreți să avem și noi moașe pregătite în România? Vreți ca femeile să aibă parte de un sprijin solid, profesional, în călătoria lor  spre a deveni mame? Puterea este și în mâinile voastre. 

Așa cum s-a întâmplat în multe țări, militați pentru a avea moașe lângă voi! Transmiteți-le fetelor de liceu ce înseamnă această profesie, cât este de importantă, câtă bucurie pot simți când au grijă de burtica unei gravide și când o ajută să aducă pe lume copilul într-un mod cât mai natural ! Și vorbiți cu gravidele din jurul vostru despre importanța unei moașe și despre faptul că cel mai sănătos și mai sigur mod de a aduce pe lume un copil este prin naștere naturală.

Dacă sunteți mame și vă gândiți la reconversie profesională, luați în calcul si Facultatea de Moașe ! Puteți deveni profesioniste de valoare. 

Există cineva dintre voi care ia în calcul această variantă? Dacă da, contactați-mă și vă pot ajuta!

Cu drag, Moașa Vania !

ArhiveNetopia
Copyright © 2016 ACTIVE CENTER. Toate drepturile rezervate.
Visualwise studio
Vania Limban Întreabă moașa