Cunoscut sub numele de sindromul Couvade, el există la viitorii tătici în perioadă de sarcină a soției/partenerei. Aceștia au simptome care se apropie de cele ale gravidei: greață de dimineață, creștere ușoară în greutate, somnolență, oboseală, depresie ușoară, dureri de cap, urinări frecvente, sângerări nazale, iritabilitate, pofte , greață. Nu vor simți, totuși, durerea la naștere cu aceeași intensitate cu care o va simți gravida.
Cauza acestui sindrom nu este încă foarte clară. Unii consideră că ar avea cauze psihosomatice, alții cred că este vorba de schimbări hormonale care influențează tatăl din punct de vedere psihoemoțional. Medici nu-l consideră un sindrom real.
Simptomele sunt aproape similare cu unele dintre acelea pe care le simt și gravidele în perioadă de sarcină.
Sunt mai multe teorii care încearcă să identifice proveniența sindromului.
Teoria psihologică are ca puncte de referință: rolul nou pe care bărbatul urmează să și-l asume că tata, ca posibilă rivalitate prin apariția copilului.
Teoria fiziologică ia în considerare unele schimbări hormonale care apar la viitorul tata care coabitează cu gravidă. S-a dovedit că poate apărea un dezechilibru hormonal al viitorului tata. El poate fi legat de starea de stres prin care acesta începe să treacă. Devenind temător și tot timpul atent la starea de sănătate a gravidei dar și a viitorului copil, la unii viitori tătici, pe fondul stării de stres, scade testosteronul, iar nivelul estradiolului e tot mai redus, ceea ce reprezintă încercarea de adaptare a corpului bărbatului la momentul nașterii cu tot ceea ce va însemna acesta.
Un lucru este clar: sindromul Couvade ține de empatia pe care viitorii tătici o manifestă față de soția/parteneră gravidă și stările prin care ea trece.
Toate aceste simptomele dispar odată cu nașterea copilului.